Intakt rf:s valmaskin

2023 års riksdagskandidaters svar och kommentarer till Intact Intakt rf:s vaalikone om att skydda barn från icke-medicinska skärande i könsorganen
NamnNr.ValkretsPartiBör alla barn, oavsett kön, ha rätt till skydd från icke-medicinskt skärande i könsorganen?Bör rätten till barns skydd från icke-medicinskt skärande i könsorganen garanteras i lag, på lika villkor för alla barn oavsett kön?Kommer du, som riksdagsledamot, att arbeta för att alla barn har samma lagstadgade skydd från icke-medicinskt skärande i könsorganen?
Veijo Niemi155BirkalandSAFJa: Tämä on minun näkemykseniJa: Tämä saattaa olla vielä tarpeenJa: En hyväksy ei lääketieteellisiä operaatioita ja sitä näkemystä puolustan myös eduskunnassa
Leena Meri334NylandSAFJaJaJa
Eeva-Johanna Eloranta166Egentliga FinlandSDPJaJaJa
Marika Sorja209HelsingforsSAFJa: Lasten oikeudet on mentävä yli uskonnnvapauden! https://marikasorja.wordpress.com/2023/02/20/lasten-ja-elainten-oikeudet-ennen-uskonnonvapautta/Ja: Mitään elimiä tai osia elimistä ei pidä saada poistaa uskonnollisista syistä ala-ikäiseltä.Ja: Ehdottomasti aion!
Jouni Kaskiharju449NylandFAJa: Mikä tahansa sukupuolielimiin kohdistuva teurastus pitää kieltää. Kaikkein pahinta tämä on naisille, sillä se vie seksuaalisuuden.Ja: Mikä tahansa sukupuolielimiin kohdistuva teurastus pitää kieltää. Kaikkein pahinta tämä on naisille, sillä se vie seksuaalisuuden.Ja: Mikä tahansa sukupuolielimiin kohdistuva teurastus pitää kieltää. Kaikkein pahinta tämä on naisille, sillä se vie seksuaalisuuden.
Arja Juvonen321NylandSAFJa: Ehdottomasti, lasta on suojeltava näiltä toimenpiteiltä.Ja: Lasta on suojeltava.Ja: Olen toiminut tämän asian eteen eduskunnassa laatimalla mm kirjallisen kysymyksen ministerille jo vuonna 2017 ja nostanut asiaa esiin Agenda2030 keskusteluissa(kehitysprojekti). Myös Espoon valtuustossa olen nostanut teemaa esiin. Fenix ry:n raportti silpomisesta on tärkeä asiakirja.
Henna Kajava323NylandSAFJa: Ainoastaan ihminen itse voi omistaa oman kehonsa. Koska se on tärkeintä, mitä ihmisellä on, on pysyvien muutosten aiheuttaminen sille vasten täysi-ikäisen omistajansa suostumusta erityisen tuomittavaa. Vielä tuomittavammaksi teon tekee, jos kajoaa toisen sukuelimiin, joihin kajoaminen on omiaan aiheuttamaan erityisen vakavia psykosomaattisia ongelmia, arpia persoonallisuuteen sekä haittoja elämänlaatuun fyysisten ongelmien lisäksi.Ja: Kuitenkin tyttöjen sukuelinten silpomisesta tulee rangaista paljon ankarammin rikoksentekijää, koska siinä poistetaan myös paisuvaiskudosta ja toimenpide pilaa muutenkin sukuelimet paljon pahemmin kuin poikien ympärileikkaus.Ja: Uskonnolliset syyt tulee rinnastaa mihin tahansa muihin vakaumuksellisiin syihin, eikä näillä perusteilla voida rikkoa perusihmisoikeuksia ja vielä erittäin vakavalla tavalla.
Petri Kolmonen375NylandCENTJa: Yhtälailla poikien silpominen, kuin tyttöjenkin silpominen tulee ehdottomasti lailla kieltää.Ja: Yhtälailla poikien silpominen, kuin tyttöjenkin silpominen tulee ehdottomasti lailla kieltää.Ja: Tämän uskallan luvata. Olen Lasten oikeudet ry perustaja ja puheenjohtaja sekä ajanut tätäkin asiaa.
Vilhelm Junnila87Egentliga FinlandSAFJaJaJa
Jouni Lehtimäki87SatakuntaSAMLNej: Tämä asia on sukupuolisidonnainen.Nej: Tämä asia on sukupuolisidonnainen.Nej: Tämä asia on sukupuolisidonnainen.
Marko Asell3BirkalandSDPJaJaJa
Merja Kyllönen122UleåborgVÄNSTJaJaJa
Simon Granroth90HelsingforsSFPJa: Det är helt klart att rätten till kroppsintegritet inte kan vara beroende av om man råkar födas med en penis eller inte. Att skära i barn och människor i allmänhet är helt enkelt fel och ingen religion, tradition eller sedvänja gör det rätt att skära loss delar av människobarn. Sådan barbarism är det dags att vi som ett samhälle och rentav civilisation kommer vidare ifrån. Ifall någon vill bli av med sin förhud i vuxen ålder är det givetvis ok.JaJa: Självklart. Allt annat vore amoralt och misantropiskt.
Teija Makkonen203HelsingforsSAFJa: Ehdottomasti. Lapsia tulee suojella.Ja: Kyllä, aivan ehdottomasti. Suomessa vallitsee sekä uskonnonvapaus että yksilön oikeus fyysiseen koskemattomuuteen. Vanhemmilla ei tule olla oikeutta muokata lapsen kehoa pysyvästi uskonnollisiin syihin vedoten. Sekä tyttöjen että poikien ei-lääketieteellisistä syistä tehtävät sukuelinten leikkaukset tulee kieltää lailla.Ja: Kyllä aion. Sekä tyttöjen että poikien ei-lääketieteellisistä syistä tehtävät sukuelinten leikkaukset tulee kieltää ja säätää rikoslaissa rangaistavaksi.
Tuomo Isokangas151BirkalandSAFNej: Ympärileikkaus pojille alkoi vanhantestamentin Aabrahamin ajoista ja loppui Jeesuksen aikaan, jolloin liittosuhteen toimitus muuttui kasteen liitoksi. Uskonnonvapauden periaatteen mukaan emme tule puuttua tähän. Naisten osalta kristinusko ei tunne tällaista lakia ja tulisi olla ehdottomasti kielletty.NejNej: Tyttöjen osalta ehdottomasti vastustan kaikkea silpomista.
Pauli Kiuru88BirkalandSAMLJaJaJa
Satu Immonen5HelsingforsPIRJaJaJa
Riitta Tynjä54Mellersta FinlandFKPJaJaJa
Pontus Toivanen23VasaKRIPJa: I princip ja, men totalt förbud för judar, muslimer (och amerikaner) kan vara väl kraftigt. Omskärelse på flickor utövat i bl.a. Indonesien är direkt jämförbart, vilket också kräver jämställdhetsaspekt. Jag har bollat med idén att göra det jämställt genom att göra omskärelse på pojkar ett mildt brott, och brottet åtalsbart typ 20 år och låta den omskärda göra åtal. Detta skulle skicka en signal och låta "offren" protestera. Förhud kan antagligen repareras inom en snar framtid.Ja: Se ovan.Ja: De grova formerna grovt olagliga, och de mildare formerna som jag beskrev ovan.
Camilla Sonntag-Wilenius142Egentliga FinlandSFPJaJa: Barn bör även skyddas från andra eventuella åtgärder i hänseende till icke-medicinska ingrepp av könsorgan, t.ex. tillsättning av hymen, åtstramning eller ihopsyende av något som inte är medicinskt berättigat. Också då det gäller behandling av yngre barns bråck bör särskild försiktighet observeras.Ja: Jag ämnar behandla frågor gällande ovan nämnda ärenden så, att alla barns/människors integritet respekteras och deras självbestämmanderätt inte förminskas.
Jaana Valle350NylandSAFJa: Lapsille ei saa tehdä mitään operaatioita muusta kuin lääketieteellisin perustein.Ja: Kyllä molemmilla sukupuolilla tulee olla yhtäläiset oikeudetJa: Kaikki ovat samanarvoisia riippumatta sukupuolesta
Alice Girs85Egentliga FinlandSAFJa: Aikuiset, jotka kokevat tarvetta leikellä puolustuskyvyttömien lasten täysin terveitä ja toimivia sukuelimiä uskonnon tai kulttuurin nimissä, ovat joko sivistymättömiä tai päästään sekaisin.Ja: Jos perustuslaki määrittelee, että sukupuoli ei saa olla syy eriarvoiselle kohtelulle lain edessä.Ja: Sairaan ja mielipuolisen sukuelinten silpomisen lopettaminen ei-lääketieteellisistä syistä, on tärkeimpiä asioita, joihin haluan saada muutoksen.
Satu Paananen107Egentliga FinlandRNJa: Minusta on pöyristyttävää, että näitä vielä tehdään.Ja: MInusta on lähes kansallinen häpeä, että tätä ei ole säädetty lailla.Ja: Aivan ehdottomasti!
Timo Rumpunen210Egentliga FinlandSMLJa: Lasten sukupuolielimien mutilointi ei kuulu suomalaiseen kulttuuriin.Ja: Juutalaiset ja näiden hännystelijät koittavat kovin yrittää pitää kiinni poikien ympärileikkauksista täällä meilläkin.Ja: Kyllä. Aavikkouskonnot ja niiden sairaat sairaat tavat eivät tänne kuulu.
Arto Antturi283HelsingforsKDNej: Omskärelse av men måste skyddas på grund av religiös frihet.Nej: Omskärelse av mankön och stympning av kvinnokön är medicinskt sätt inte liknande saker och de måste inte förväxlas med varandra.Nej: Jag vill alltid uppehålla religionsfrihet och motverka alla slags antisemitism.
Esa Kannelmaa133VasaSAFJa: Lasten sukupuolten leikkauksella ei toteudu lasten oikeudet ja varsinkin tyttölapsille se on tuomittavaa.Ja: Lasten oikeus ja itsemääräämisoikeus omaan kehoon ei toteudu. Lapset joutuvat tilanteeseen uskonnollisista syistä, eikä terveydellisistä syistä.Ja: Kaikilla lapsilla tulee olla samat oikeudet Suomen lain mukaan.
Michelle Kivimäki Wilders25Egentliga FinlandKDJa: Jokaisella lapsella on oltava laissa määritelty suoja sukuelinten leikkaukselta. Viattomien ja avuttomien lasten sukuelinten silpominen on aina väärin ja epämoraalista.Ja: Minulla ei ole mitään lisättävää tähän. Olen täysin samaa mieltä väitteen kanssa.Ja: Tämä on äärimmäisen tärkeä ja ajankohtainen asia. Lupaan ja vakuutan tekeväni kaikkeni sen eteen, että kaikilla lapsilla olisi mahdollisimman pian läkisääteinen suoja ei-lääketieteelliseltä sukupuolielinten silvonnalta.
Marko Parkkinen2Mellersta FinlandPIRJa: Suojelua pitää olla. Koko järjestelmä pitää kuitenkin uudistaa ja katsoa ettei siinä ole aukkoja kuten nyt on.Ja: Suojelua pitää olla. Koko järjestelmä pitää kuitenkin uudistaa ja katsoa ettei siinä ole aukkoja kuten nyt on.Ja
Joakim Vigelius165BirkalandSAFJa: Sekä tyttö- että poikalapset ansaitsevat tulla suojelluiksi rituaalisilpomiselta.Ja: Tyttöjen silpominen on käytännössä jo kiellettyä, mutta poikien silpominen ei. Lainsäädännön tulisi suojella tyttö- ja poikalasten fyysistä koskemattomuutta yhtäläisesti.Ja: Aioin tehdä jatkossakin työtä asian eteen. Osallistuin aiemmin poikien sukuelinten silpomisen kieltämistä ajaneen kansalaisaloitteen muotoiluun ja markkinointiin. Aloite keräsi 26 051 allekirjoitusta poikien koskemattomuuden puolesta.
Satu Söderström95Egentliga FinlandSAFJa: YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista n.d, 4. Syrjimättömyyden lisäksi muita pääperiaatteita ovat lapsen edun asettaminen ensisijalle, lapsen oikeus osallistua sekä jäädä eloon ja kehittyä.Ja: Lasta on suojeltava kaikelta väkivallalta, välinpitämättömältä kohtelulta ja hyväksikäytöltä.Ja: Jokainen lapsi on arvokas.
Timo Jumppanen65TavastlandRNJa: En kannata missään nimessä silpomista tai muuten leikkelyä ilman että siinä olisi lääketieteellistä syytä.Ja: Tämä ei ole sukupuoliriippuvainen asia.Ja: Olen muutenkin erittäin huolissani lasten hyvinvoinnista. Tämä tulee olemaan yksi osa isoa kokonaisuutta.
Jorma Luotonen245HelsingforsFAJa: Silpominen on törkeää lasten vahingoittamista. Se on tehtävä lailla rangaistavaksi.Ja: Kaikkia lapsia on suojeltava.Ja: Ehdottomasti kyllä.
Kainu Jokipii224BirkalandSMLJa: Kenelläkään ei tule olla oikeutta kajota toisten sukupuolielimiin ilman lupaa.Ja: Sukupuolella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, kenen sukupuolielimiin saa koskea ja kenen ei.Inget svar/Inget av de nämnda alternativen: Tämä ei ole ensimmäisenä prioriteettilistallani mutta jos kerkeän, voin yrittää tehdä asialle jotain.
Aleksi Veikkola237BirkalandSMLJa: Vain pakon edessä tietenkin.Ja: Tähän lakiin voidaan myös ottaa mukaan hormonaalinen koskemattomuuus.Inget svar/Inget av de nämnda alternativen: Lähinnä keskityn valvomaan lasten kohtelua suomessa ja ensisijassa suomalaiset lapset.
Riku Hautamäki27VasaFAJa: Ilman lääketieteellisiä perusteita ei lasten sukuelimiä tule leikellä.Ja: Ehdottomasti tulee säätää laki, joka suojaa sukupuoleen katsomatta jokaista.Ja: Vaikka Suomen perustuslain 7 § takaa oikeuden elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen, siinä ei erikseen ole kielletty silpomista. Jos ja kun tätä tapahtuu, on perustuslain lisäksi säädettävä laki jolla tällainen toiminta estetään.
Anne Nivukoski128VasaVKKJa: Luojan luoma ihminen on itsessään täydellinenJa: Yksi näkökulma kansainväliseen adoptiooni oli pelastaa edes yksi tyttö silpomiseltaJa: Aikuisten tehtävä on suojella lapsia
Petri Eskelinen141Sydöstra FinlandFAJa: Traditio ei ole paras käytäntöJa: Joskus on voinut olla joku juttu miksi, mutta ei tänä päivänä.Ja: Tutkitaan sitten hutkitaan, mutta tasa-arvo ja tasavertaisuus. Lapsen tulee valita omasta kehostaan, vasta K18
Mia Joki193BirkalandKDInget svar/Inget av de nämnda alternativen: Tyttöjen sukuelinten silpominen ja poikien ei-lääketieteellisellä perusteella tehtävä ympärileikkaus ovat toimenpiteiltään ja perusteiltaan täysin toisistaan poikkeavia toimenpiteitä, eikä niitä tule missään rinnastaa toisiinsa.Inget svar/Inget av de nämnda alternativen: Naisten ja tyttöjen silpominen 'ympärileikkaus' tulee ehdottomasti kieltää lailla.Inget svar/Inget av de nämnda alternativen: Aion tehdä kaikkeni, että tyttöjen ja naisten silppominen estetään lailla maassamme.
Mauri Peltokangas141VasaSAFJaJaJa
Petra Lind416NylandSFPJa: Omskärelse på pojkar går tillbaka på flertusenåriga kulturellt och religiöst betingade traditioner och är för många en viktig sedvänja. FN:s barnkonvention förespråkar barns självbestämmanderätt över sin kropp och rätten att uttala sin åsikt i frågor som berör dem. Föräldrarnas eller släktens religiösa seder får ändå inte gå före barnens integritet och hälsa. Att även könsstympning av flickor motiveras med att ”det är tradition” är direkt groteskt. Kvinnlig könsstympning är ett allvarlig hot mot flickors och kvinnors hälsa: ingreppet är smärtsamt, riskfyllt och medför livslånga fysiska problem. Som jag ser det är direkt medicinska orsaker är det enda som berättigar skärande i barns könsorgan.Ja: Bara för att omskärelse av pojkar är ett mindre riskfyllt ingrepp än könsstympning av flickor betyder det inte att själva skärande är mera berättigat när det gäller pojkar. Alla barn ska ha lika rätt till en intakt kropp.Ja: Genital autonomi för alla barn är en viktig fråga, vi måste tydligare ta ställning mot kulturellt betingat skärande i barns könsorgan.
Meri Kartta19NylandSMLJa: Tarpeetonta väkivaltaa pientä ihmistainta kohtaan. Ja varsinkin naisella elinikäisiä ongelmia niin sukupuolielämän saralla kuin kuukautissa. Myös henkiset ongelmat ovat hyvin suurena ongelmana.Ja: Tämä olisi pitänyt olla laissa jo vuosikymmeniä.Ja: Lapsen oikeus koskemattomuuteen oon taattava.
Suvi Karhu325NylandSAFJaJaJa
Juha Anttila83Egentliga FinlandSAFJaJaJa: Kannan erityistä huolta tyttöjen silpomisesta.
Sakari Puisto158BirkalandSAFJaJaJa
Tiina Grönlund33Savolax-KarelenSAFJa: Lapsille tulee taata ruumiillinen koskemattomuus. Tätä edellyttää YK:n lasten oikeuksien julistuskin.Ja: Ehdottomasti.Ja: Varmasti tulen ajamaan asiaa.
Juha Hänninen164UleåborgSAMLJaJaJa
Tapio Siirilä70LapplandFKPJaJaJa
Saana Vahvelainen95BirkalandSAMLJa: Vain lääketieteellisistä syistä tehdyt toimenpiteet pitäisi olla sallittuja. Uskonnolliset tai kulttuuriset syyt eivät saa olla perusteina ympärileikkaukselle tai silpomiselle.Ja: Vain lääketieteellisistä syistä tehdyt toimenpiteet pitäisi olla sallittuja. Uskonnolliset tai kulttuuriset syyt eivät saa olla perusteina ympärileikkaukselle tai silpomiselle. Tämän pitää koskea sekä tyttöjä että poikia.Ja
Janne Riitakorpi39BirkalandCENTJaJa: EhdottomastiJa: Ei-lääketieteelliset sukuelinten leikkaukset tulisi kieltää lailla kaikilta lapsilta. Lasten oikeudet ensin!
Teemu Kaskinen32Sydöstra FinlandGRÖNAJa: Lapset eivät tee päätöksiä sukupuolielintensä leikkauksista. Siksikin heitä tulee suojella.Ja: Kenenkään sukupuolielimiä ei tule silpoa rituaalisesti.Ja: On yhteiskunnan tehtävä ja velvollisuus suojella lapsia, kun heihin kohdistuu väkivaltaa. Suojaa tarvitaan ja sen eteen tulee tehdä töitä.
Riikka Pöntinen215BirkalandFPJa: Lasten sukuelimiä ei tarvitse leikata mistään ei-lääketieteellisistä syistä missään olosuhteissa. Puhuisin näissä konteksteissa aina sukuelimien silpomisesta. Tällaiset toimenpiteet aiheuttavat usein pysyviä haittoja, eivät toteuta niistä tulevia väitettyjä hyötyjä ja ovat ylipäätään eettisesti väärin.Ja: Totta kai. Sitä paitsi sukupuoli on moninainen, eikä sitä voi päätellä sukuelimistä. Kaikkien lasten tulee saada elää lapsuutensa silpomiselta turvassa riippumatta kehollisista ominaisuuksista.Ja
Esa Korkia-aho200HelsingforsSAFJa: Lasten sukuelinten silpominen ei-lääketieteellisestä syystä on pahoinpitely.Ja: Lasten sukuelimien ei-lääketieteellinen silpominen tulee olla rangaistavaa aina.Ja
Mikko Polvinen153UleåborgSAFJa: Loppu sukupuolielinten silpomiselle! Ulos maasta ne jotka sitä tekevät.Ja: Loppu sukupuolielinten silpomiselle! Ulos maasta ne jotka sitä tekevät.Ja: Loppu sukupuolielinten silpomiselle! Ulos maasta ne jotka sitä tekevät.
Nanna Väätäinen45Savolax-KarelenSAFJa: Sama oikeus tulee olla sekää tytöillä, että pojilla.Ja: Lainsäädännön muutos on ehdottomasti tarpeen.Ja: Kyllä. Olenkin jo osallistunut mm. PS-Nuorison kansalaisaloitteen tukemiseen aiheesta.
Juha Lehtinen458NylandFAJa: Nykylainsäädäntö jo mahdollistaa senJaJa: Tarvittaessa tehdään tarkennuksia asiaan
Tarja Pitkänen12Egentliga FinlandFAJa: Lapsia tulee suuresti suojella toimenpiteiltä, jossa kehoon tehdään silpomista taikka muulla tavalla ulkoisesti vahingoitetaan lasta.Ja: Kyllä kuten pyritään tyttöjen sukuelinten kulttuuristen tai muiden vaatimusten paineessa.Ja: Vaikka toimenpide tehtäisiin lääketieteellisti hygienisesti ihmisen kehoon koskemisen rajaa ei saa ylittää, ei minkäänlaista väkivaltaa.
Ari Lehtinen29SatakuntaKDInget svar/Inget av de nämnda alternativen: Jos tällä tarkoitetaan uskonnollisiin syihin perustuvaa poikien ympärileikkausta, sen tulee olla heidän kulttuurinsa asia. Tytöille ei vastaavaa ole asetettu.Inget svar/Inget av de nämnda alternativen: Jos tällä tarkoitetaan uskonnollisiin syihin perustuvaa poikien ympärileikkausta, sen tulee olla heidän kulttuurinsa asia. Tytöille ei vastaavaa ole asetettu.Inget svar/Inget av de nämnda alternativen: Juutalaisuus ja islam säätävät poikien ympärileikkaiksen. Se on heidän uskontonsa. Tyttöjen silpominen on estettävä.
Vanessa Olsen247HelsingforsFAJa: Jokaisella Suomessa asuvalla lapsella ja aikuisella tulee olla oikeus fyysiseen koskemattomuuteen varsinkin kun kyse ei ole terveyssyistä välttämättömästä toimipiteestä.Ja: Jokaisella Suomessa asuvalla lapsella ja aikuisella tulee olla oikeus fyysiseen koskemattomuuteen varsinkin kun kyse ei ole terveyssyistä välttämättömästä toimipiteestä.Ja: Jokaisella Suomessa asuvalla lapsella ja aikuisella tulee olla oikeus fyysiseen koskemattomuuteen varsinkin kun kyse ei ole terveyssyistä välttämättömästä toimipiteestä.
Susanna Heinua28VasaFAJa: Ehdottomasti pitäisi. Tuollaista toimenpidettä ei koskaa saisi tapahtua yhdellekään lapselle. Kehollinen koskemattomuus on jokaisen oikeus, jota pitää kunnioittaa.Ja: Kyllä siitä tulisi säätää laki, jotta voidaan taata lapsen oikeudet.Ja: Ehdottomasti.
Helen Bienek437NylandKRIPJa: Kaikilla lapsilla on ja pitää olla oikeus elää juuri siinä sukupuolessa ja sellaisena kun on syntynyt ilman, että aikuiset puuttuvat ja lähtevät leikkelmään lasten sukuelimiä vanhempien luvalla. Lapsella on oikeus koskemattomuuteen omassa kehossaan.Nej: Eiköhän tämä pitäisi olla itsestään selvyys.Inget svar/Inget av de nämnda alternativen: Lapsia tulee suojella ja antaa lasten olla lapsia. En voi luvata tulisiko tämä asia olemaan ensimmäinen mihin puuttuisin, mutta se on tosi tärkeä. Varsinkin tänä aikana, kun ei lasten enää anneta olla lapsia ja tyrkytetään transagendoja pienten ihmisten mieliin ja sekoitetaan päät. Se ei ole oikein.
Kyösti Kekki68TavastlandRNInget svar/Inget av de nämnda alternativen: Asia ei ole yksinkertainen. Jos operaatiota ei suoriteta turvallisissa olosuhteissa. Vanhemmat ovat monissa maissa vieneet lapsensa toisiin maihin missä operaatio tehdään, eikä hygieniatasosta ole tietoa. Siten on vaarana kallis mahdollisesti sairaalaahoitoa vaativa hoito.Inget svar/Inget av de nämnda alternativen: Uskonnollisin perustein tapahtuvat operaatioita on huono lähteä vaikuttamaan lakin säädännöllä. Informaation lisääminen on oltava ensisijainen. Lain valvominen on todella vaikeaa, näissä tapauksissa.Inget svar/Inget av de nämnda alternativen: Kannatan kansainvälistä yhteistyötä ja sopimuksia mm. YK:n ja muiden ihmisoikeusjärjestöjen kanssa. Ongelma on yleismaailmallinen eikä vain kansallinen. Kansainvälisellä yhteistyöllä on saatu muutos liikkeelle. Vanhat perinteet ovat tiukassa.
Antero Kivisaari202Egentliga FinlandSMLJa: Kaikki sukuelinten leikkaukset pitäisi tehdä vasta silloin, kun leikattava on täysikäinen ja voi päättää loppuelämän päätöksestä. On sairasta, että jotkut uskonnot tekevät sukuelinten pakkoleikkauksia pienille lapsille.Ja: Vaikka tyttöjen ympärileikkaus on pahempi kuin poikien niin molemmilla sukupuolilla pitää olla oikeus koskemattomuuteen.Ja: Lapsia ei pidä leikellä missään tapauksessa ei-lääketieteellisesti ja aijon tehdä työtä sen eteen.
Pasi Kuronen20NylandSMLJa: Lasten silpominen on rikollista toimintaa ja tulisi olla rangaistava teko.Ja: Lasten silpominen on rikollista toimintaa ja tulisi olla rangaistava teko.Ja: On käsittämätöntä, miten lasten silpominen on vieläkin sallittua.
Matti Aalto113UleåborgFKPJaJaJa: Tuntuu häiritsevälle kun osassa maailmaa paheksutaan vain tyttöjen silpomista ja sitten samat tahot vaikenevat poikien silpomista mikä on hyväksyttävää heidän yhteiskunnissaan.
Hannu (Miki) Sileoni38NylandSMLJaJaJa
Noora Koponen212NylandGRÖNAJaJaJa
Rami Virtanen50SatakuntaVÄNSTJaJaJa
Jari Ronkainen60TavastlandSAFJaJaJa
Pekka Mustonen89Savolax-KarelenPIRJaJaJa
Harri Väänänen44Savolax-KarelenSAFJaJaJa
Jani Kokko22Mellersta FinlandSDPJaJaJa
Piritta Rantanen27Mellersta FinlandSDPJaJaJa
Eila Aavakare143UleåborgSAFJaJaJa
Saija Hyvönen144UleåborgSAFJaJaJa
Silvia Koski89Egentliga FinlandSAFJaJaJa
Minna Sarvijärvi41BirkalandCENTJaJaJa
Kristian Wahlbeck108HelsingforsSFPJa: Barnets rättigheter är mänskliga rättigheter som inte ska kränkas. Jag är läkare, och invasiva ingrepp utan medicinska grunder utan samtycke är inte förenliga med läkaretiken.Ja: Det är viktigt att kommande lagstiftning bygger på en grundlig konskevensbedömning. Intentionen med en sådan lag är att skydda barnen, och därför är det viktigt att lagen de facto inte leder till ökade illegala könsstympningar utförda av lekmän i hygieniskt dåliga förhållanden eller till att barn sänds utomlands för könsstympningar.Ja
Jonas Kettunen112UleåborgFKPJaJaJa
Jari Nikkinen91Savolax-KarelenPIRJaJaJa: Kyllä. Ei-lääketieteellinen sukuelinten leikkaus tulee kriminalisoida erillislailla. Uskonnolliset syyt ovat lähinnä tekosyitä. Mitään järkeä niissä ei ole mielestäni.
Toni Aittoniemi353NylandPIRJaJaJa: Kaikkien oikeus samaan kohteluun riippumatta kielestä, kulttuurista, etnisestä taustasta tai sukupuolesta pitäisi olla itsestään selvä tavoite kaikille Suomen kansanedustajille.
Anna Moilanen67BirkalandGRÖNAJa: Kyllä, meidän tulee suojella kaikkia lapsia heidän ikä- ja ymmärrystaso huomioiden. Lapsillakin tulee olla oikeus kehorauhaan ja koskemattomuuteen.JaJa
Tanja von Knorring76BirkalandGRÖNAJa: Tätä vaadimme translain käsittelyn yhteydessä erityisesti intersukupuolisille, joita saamiemme tietojen mukaan leikattiin 8 kpl v 2021 HUS-alueella. Kielto koskisi tietysti kaikkia lapsia ja nuoria, ei vain intersukupuolisia.JaJa: Tämä työ on minulla luonteva jatko, kun olen ollut keskeisesti mukana vaikuttamassa translain syntyyn.
Pasi Viheraho120TavastlandFFFJa: En kannata ympärileikkausta uskonnollisista tai muista kuin lääketieteellisistä syistä.JaJa
Leena Heikkinen93Savolax-KarelenVÄNSTJa: Ihmisen oikeus kehonsa koskemattomuuteen koskee myös, ja aivan erityisesti lapsia, eikä siitä tule saada poiketa kulttuuristen tai uskonnollisten syiden perusteella. Tämä koskee myös intersukupuolisia lapsia.JaJa
Jaana Kiiski61Sydöstra FinlandSAFJaJaJa: Meidän tulee turvata lainsäädännöllä lasten koskemattomuus. Myös toimenpiteiden puoskarointi tulee kriminalisoida, samoin ulkomaille toimenpiteisiin kuljettaminen.
Toni Syrjälä122VasaSDPJa: Lapsella pitää olla oikeus päättää omasta sukupuolielimen leikkaustoimenpiteistä kun se liittyy uskontoon, eikä uskonto saa sitä määritellä lapsen puolesta.Ja: Lapsella pitää olla oikeus päättää omasta sukupuolielimen leikkaustoimenpiteistä kun se liittyy uskontoon, eikä uskonto saa sitä määritellä lapsen puolesta.Ja
Arttu Härmälä56Mellersta FinlandSAFJa: Yksi tärkeimpiä ajamiani asioita.JaJa
Marko Hamilo194HelsingforsSAFJa: Tämän pitäisi olla sekulaarissa, ihmisoikeuksia kunnioittavassa liberaalissa demokratiassa ns. no-brainer, mutta jostain syystä se ei ole sitä.Ja: Uskonnonvapaus ei minulle tarkoita sitä, että asiat, jotka muuten olisivat kiellettyjä, olisivat hyväksyttyjä uskonnon vuoksi. Positiivinen uskonnonvapaus tarkoittaa minulle sitä, että se, mikä on sallittua muuten, ei voi olla kiellettyä osana uskonnonharjoittamista.Ja
Jorma Malinen137VasaSAFJaJa: Lagen skall bli striktare åt kvacksalvaren som orskar omänsklig lidande åt flickor och unga kvinnor.Ja: Jag är mycket förbannat över könstympning och kommer att motarbeta den med alla krafter.könstynpning
Kari Pohjola82Savolax-KarelenKDJa: Vaikka eri kulttuurit harrastaa kyseistä toimintaa en näe sen kuuluvan nykypäivään.Ja: Vanhemmilla ei saa olla oikeutta päättää lapsen puolesta. Rangaistuksien tulee olla kovia jos käytetään ’puoskaria’.Ja
Janika Takatalo193Egentliga FinlandSAMLJaJaJa
Mikko Vapa55UleåborgKRIPJaJaJa
Sari Mäkimattila289HelsingforsKDJaJaJa
Viveka Haapio442NylandFAJa: Minkäännäköisiä sukuelinten silpomisia ei saa Suomessa tehdä ilman lääketieteellisiä perusteita.JaJa
Ion Mittler461NylandFAJaJa: Kysymyksen asettelussa esitetty rajaus on riittämätön, että ympärileikkaus olisi edelleen sallittua "lääketieteellisistä syistä". Rajauksen pitää olla vieläkin tiukempi, että edes lääketieteellisen (teko)syyn turvin ei saa toteuttaa ympärileikkausta alaikäiselle henkilölle, muulloin kuin jos henkilöllä on etenevä esinahan kuolio, tai muu siihen verrattava vakava ja hallitsemattomasti etenevä sairaustila, johon ei tunneta yhtäkään muuta tehokasta hoitoa kuin esinahan amputaatio.Ja
Jorma Ahponen49Savolax-KarelenFAJa: .JaJa
Pertti Nylund64Savolax-KarelenRNJa: On täysin sopimatonta aiheuttaa lapselle tarpeetonta kärsimystäJaJa
Jarkko Wallinkoski115Egentliga FinlandRNJaJaJa: Toimenpide on peruuttamaton.
Pia Polviander436NylandFFFJa: Lapsien sukuelimiä ei leikata missään muussa tilanteessa, kuin terveydellisistä syistä.JaJa
Jyri Poltto30VasaFAJa: Ehdottomasti pitää.JaJa
Elina Mehtätalo47UleåborgFAJa: En tue sukuelinten lääketieteellisiä leikkauksiakaan.JaJa: Lisäksi tukisin ko tradition lopettamista.
Jonna Roell216BirkalandFPJa: Ehdottomasti pitää. Lasten oikeudet, oikeus turvalliseen lapsuuteen ja fyysiseen koskemattomuuteen ovat ensisijaisen tärkeitä.JaJa: Erityisesti tyttöjen silpominen on osa rakenteellista hierarkiaa, joka on läsnä myös täällä suomalaisessa kulttuurissa. Vallankäytön ja hierarkian näkyväksi tekeminen täällä ja missä tahansa muualla, sekä kulttuuriin verhottujen väkivallan tekojen kieltäminen lailla, tulee olla tavoitteena yhteiskunnassamme.
Lauri Oinonen385NylandCENTJaJaJa
Richard Andersson2HelsingforsPIRJaJaJa
Juha Kantola102SatakuntaCENTJaJaJa
Jasmin Määttä119SatakuntaSAFJaJaJa
Saija Granlund51TavastlandSAFJaJaJa
Pia Tyyskä19TavastlandSFPJaJaJa
Mika Byman123Sydöstra FinlandVÄNSTJaJaJa
Oskari Valtola86Sydöstra FinlandSAMLJaJaJa
Samuli Voutila214HelsingforsSAFJaJaJa
Leena Kurikka135VasaSAFJaJaJa
Heli Trög63LapplandSAFJaJaJa
Terhi Vörlund-Wallenius144Egentliga FinlandSFPJaJaJa
Tero Kokko148UleåborgSAFJaJaJa
Frida Forsblom-Prittinen409NylandSFPJaJaJa
Laura Johansson413NylandSFPJaJaJa
Eerik Heijari82SatakuntaSAMLJaJaJa
Sami Ristiniemi85Sydöstra FinlandSAMLJa: Ei kuulu suomalaiseen kulttuuriinJaJa
Markku Kanervisto36Mellersta FinlandSFPJaJaJa
Niko Laitinen201HelsingforsSAFJaJaJa
Reetta Ojala13HelsingforsPIRJaJaJa
Nina Strandén210HelsingforsSAFJaJaJa
Ville-Veikko Elomaa50TavastlandSAFJaJaJa
Jussi Kulonen108TavastlandVÄNSTJaJaInget svar/Inget av de nämnda alternativen
Kari Suomalainen62TavastlandSAFJaJaJa
Sami Kumpulainen148Savolax-KarelenGRÖNAJaJaJa
Tommi Halkosaari366NylandCENTJaJaJa
Teuvo Herranen149VasaVÄNSTJaJaJa
Mirja-Riitta Sjöholm30Egentliga FinlandKDJaJaJa
Jani Saikkonen163BirkalandSAFJaJaJa
Jenni Päätalo76Egentliga FinlandVÄNSTJaJaJa
Maarika Karjalainen67TavastlandRNJaJaJa
Samuli Sibakoff69Sydöstra FinlandSAFJaJaJa
Simone Kallio6HelsingforsPIRJaJaJa
Tero Kanerva101Egentliga FinlandRNJaJaJa
Sakari Helke4HelsingforsPIRJaJaJa
Virve Mikkonen26Savolax-KarelenSDPJaJaJa
Inka Häkkinen104Sydöstra FinlandSDPJaJa: En näe mitään syytä, miksei näin olisi. Miksi nämä toimet kohdistettaisiin laissa vain toiseen sukupuoleen, kun laki voisi olla todellisesti tasa-arvoinen.Ja
Milka Ojala209Egentliga FinlandSMLJaJaJa
Sara Seppänen62LapplandSAFJa: Yhtäkään lasta ei saa silpoa.JaJa
Vesa Julin59Sydöstra FinlandSAFJa: On käsittämätöntä, että koirien hännät ja korvat on suojeltu lailla, mutta poikien sukupuolielimiä ei ole.JaJa
Mari Valve351NylandSAFJaJaJa
Tanja Aidanjuuri316NylandSAFJaJaJa
Antti Kalliomaa324NylandSAFJaJaJa
Jan Kauppinen61Savolax-KarelenRNJaJaJa
Andrey Golubinskiy26Sydöstra FinlandFKPJaJaJa
Miina-Maija Simonen43BirkalandCENTJaJa: Kyllä, pitää vain pitää huolta siitä että homma ei (erityisesti poikien osalta) jatku epämääräisissä olosuhteissa, mihin on suuri riski.Ja
Liisa Taskinen21Sydöstra FinlandFKPJaJa: Rikoslain pahoinpitely-termi on liian yleisluonteinen, vaatisi täsemnnystä vähintään.Ja
Eveliina Kujanpää170BirkalandRNJa: En näe yhtään hyvää syytä sille, että alaikäisten lasten sukuelimiä leikellään muusta kuin lääketieteellisestä syystä, sukupuolesta riippumatta.JaJa
Mirita Saxberg Leinonen148HelsingforsSAMLJaJaJa
Juha Huhtala142Sydöstra FinlandFAJaJaJa
Terhi Kiemunki228BirkalandSMLJaJaJa
Siiri Turunen195Egentliga FinlandSAMLJaJaJa
Reija Kapustamäki128Mellersta FinlandFAJaJaJa
Jukka Viitala49UleåborgFAJaJaJa
Teija Vesanen58Savolax-KarelenFAJaJaJa
Camilla Lindfors459NylandFAJaJaJa
Marko Lyytikäinen460NylandFAJaJaJa
Sara Salonen191HelsingforsSDPJaJaJa
Mika Lartama55TavastlandSAFJaJaJa
Minna Nurmi31SatakuntaKDJaJaJa
Toni Jalonen16NylandSMLJaJaJa
Satu Kytölehto24Mellersta FinlandSDPJaJaJa
Minna Lindgren227HelsingforsGRÖNAJaJaJa
Nina Metsälä25NylandSMLJaJaJa
Laura Riski109Egentliga FinlandRNJaJaJa
Zibelina Armassalo47Savolax-KarelenKRIPJaJaJa
Jukka Haapasalo124TavastlandFAJaJaJa
Tuomo Kinnunen42UleåborgFAJaJaJa
Jussi Marttinen144Sydöstra FinlandFAJaJaJa
Katariina Hätinen136Savolax-KarelenVKKJaJaJa
Juha Kotivuori63Savolax-KarelenRNJaJaJa
Vesa Raiskila132Mellersta FinlandFAJa: Mielestäni on ihmisoikeusrikos tehdä lapsille lääketieteellisesti perustelemattomia leikkauksia, joista voi aiheutua monenkinlaista haittaa.JaJa
Rauli Mäkelä463NylandFAJaJaJa: Olen hyvin tietoinen siitä arvokkaasta työstä mitä World Vision on tehnyt Afrikassa tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan.
Julia Virtanen212Egentliga FinlandSMLJa: Silpominen on haitallinen kulttuurinen perinne, joka loukkaa tyttöjen ja poikien ihmisoikeuksia jos tarkoitus ei ole lääketieteellinen.JaJa
Jarno Luoma-Nirva11HelsingforsPIRJaJaJa
Satu Heinonen37TavastlandGRÖNAJaJaJa
Oona Kanteleenmäki48Savolax-KarelenKRIPJaJaJa
Maria Ohisalo230HelsingforsGRÖNAJa: Haluamme kieltää lasten sukuelinten silpomisen ja intersukupuolisten lasten kosmeettiset leikkaukset.Ja: Jokaisella lapsella on sama oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen sukupuoleen katsomatta.Ja
Sanna Kurki377NylandCENTJaJaJa
Linda Brandt-Ahde74Sydöstra FinlandSAMLJaJaJa
Mika Hiltunen34Savolax-KarelenSAFJaJaJa
Kimmo Perkkiö154Savolax-KarelenGRÖNAJaJaJa
Anne Rintamäki142VasaSAFJaJaJa
Riikka Kaikkonen51Mellersta FinlandFKPJaJaJa
Miguel López Sánchez52Mellersta FinlandFKPJaJaJa
Tiina Outila12LapplandVÄNSTJaJaJa
Jyrki Mäkynen87VasaSAMLJaJaJa
Thomas Selenius104HelsingforsSFPJaJaJa
Jussi Ihamäki84SatakuntaSAMLJaJaJa
Jenni Oksanen83Sydöstra FinlandSAMLJaJaJa
Tommy Häyrynen132Savolax-KarelenSFPJaJaJa
Julia Sangervo72BirkalandGRÖNAJaJaJa
Saana Hannula38SatakuntaVÄNSTJaJaJa
Markku Maasilta99Savolax-KarelenVÄNSTJaJaJa
Teemu Savolainen48Mellersta FinlandKDJaJaJa
Marek Necada12HelsingforsPIRJaJaJa
Niina Behm109VasaSDPJaJaJa
Tuomas Tähti213HelsingforsSAFJaJaJa
Kalle Saarela68Sydöstra FinlandSAFJaJaJa
Outi Peltola39Savolax-KarelenSAFJaJaJa
Tiina Paakki60LapplandSAFJaJaJa
Jade Gustafsson52TavastlandSAFJaJaJa
Aila Vilkka41Sydöstra FinlandGRÖNAJaJaJa
Jukka Lönnqvist383NylandCENTJaJaJa
Tarja Haapasaari28BirkalandCENTJaJaJa
Susanna Junttila75LapplandCENTJaJaJa
Mari Hiltula76VasaSAMLJaJaJa
Niklas Vähä-Ettala111SatakuntaCENTJaJaJa
Venla Kajan373NylandCENTJaJaJa
Markus Kuotesaho376NylandCENTJaJaJa
Jaana Peurala176BirkalandRNJaJaJa
Kari Hiltunen71Savolax-KarelenRNJaJaJa
Reetta Vanhanen236HelsingforsGRÖNAJaJaJa
Harri Koskela81VasaSAMLJaJaJa
Elias Rantanen32SatakuntaKDJaJaJa
Eva-Maria Asukas171HelsingforsSDPJaJaJa
Toni Jänkälä76LapplandCENTJaJaJa
Satu Salmi392NylandCENTJaJaJa
Tea Saarniala391NylandCENTJaJaJa
Kari Virtanen111BirkalandFAJaJaJa
Pauli Kuusjärvi104BirkalandFAJaJaJa
Jussi Kankaristo6Egentliga FinlandFAJaJaJa
Moona Nyström11Egentliga FinlandFAJaJaJa
Teuvo Kauppi7Egentliga FinlandFAJaJaJa
Heli Tranberg105LapplandFAJaJaJa
Minna Laitila104LapplandFAJaJaJa
Suvi Jokinen133Mellersta FinlandFAJaJaJa
Harri Kullberg454NylandFAJaJaJa
Martin Honkanen445NylandFAJaJaJa
Natalia Gullstén441NylandFAJaJaJa
Olli Mård462NylandFAJaJaJa
Pekka Rouvinen464NylandFAJaJaJa
Tapani Sundell465NylandFAJaJaJa
Marko Mellberg6SatakuntaFAJaJaJa
Niina Valtanen11SatakuntaFAJaJaJa
Arja Turklin150Sydöstra FinlandFAJaJaJa
Piia Koski127TavastlandFAJaJaJa
Martti Komulainen43UleåborgFAJaJaJa
Linda Hagström25VasaFAJaJaJa
Kristiina Benjaminsson257HelsingforsKRIPJaJaJa
Sybila Pitkänen260HelsingforsKRIPJaJaJa
Dennis Sirén111Egentliga FinlandRNJaJaJa
Riku Sottinen68Savolax-KarelenRNJaJaJa
Joni Salonen234BirkalandSMLJaJaJa
Pasi Vahtola236BirkalandSMLJaJaJa
Minna Troberg97SatakuntaVKKJaJaJa
Maria Ruuska87UleåborgVKKJaJaJa
Pietari Virtanen21HelsingforsPIRJa: Kyllä pitäisi. Myös lääketieteellisenä toimenpiteenä lasten sukuelinten leikkauksiin on oltava erittäin korkea kynnys, eikä niitä pidä tehdä esimerkiksi terveille intersukupuolisille lapsille kosmeettisista syistä tai sellaisten terveydellisten ongelmien hoitamiseksi, jotka on mahdollista yhtä hyvin hoitaa kehollista koskemattomuutta kunnioittavilla menetelmillä tai joiden hoito ei ole niin akuutisti välttämätöntä, etteikö se voi odottaa sitä, että henkilön omakin mielipide voidaan ottaa huomioon.JaJa
Mervi Syväranta348NylandSAFJaJaJa
Jukka Kemppainen147UleåborgSAFJaJaJa
Larisa Evstifeeva-Auraniemi4Egentliga FinlandFAJaJaJa