Intakt rf:n vaalikonen vastaukset

Vudoen 2023 eduskuntaehdokkaiden vastaukset ja kommentit Intakt rf:n vaalikonelle lasten suojelemisesta ei-lääketieteelliseltä sukuelinten leikkaukselta.
NimiNroVaalipiiriPuoluePitäisikö kaikilla lapsilla, sukupuolesta riippumatta, olla oikeus suojeluun ei-lääketieteelliseltä sukuelinten leikkaukselta?Pitäisikö lasten oikeus suojeluun ei-lääketieteelliseltä sukuelinten leikkaukselta taata lailla tasa-arvoisesti sukupuolesta riippumatta?Aiotko, kansanedustajana tehdä työtä sen eteen, että kaikilla lapsilla olisi sama lakisääteinen suoja ei-lääketieteelliseltä sukuelinten leikkaukselta?
Veijo Niemi155PirkanmaaPSKyllä: Tämä on minun näkemykseniKyllä: Tämä saattaa olla vielä tarpeenKyllä: En hyväksy ei lääketieteellisiä operaatioita ja sitä näkemystä puolustan myös eduskunnassa
Leena Meri334UusimaaPSKylläKylläKyllä
Eeva-Johanna Eloranta166Varsinais-SuomiSDPKylläKylläKyllä
Marika Sorja209HelsinkiPSKyllä: Lasten oikeudet on mentävä yli uskonnnvapauden! https://marikasorja.wordpress.com/2023/02/20/lasten-ja-elainten-oikeudet-ennen-uskonnonvapautta/Kyllä: Mitään elimiä tai osia elimistä ei pidä saada poistaa uskonnollisista syistä ala-ikäiseltä.Kyllä: Ehdottomasti aion!
Jouni Kaskiharju449UusimaaVLKyllä: Mikä tahansa sukupuolielimiin kohdistuva teurastus pitää kieltää. Kaikkein pahinta tämä on naisille, sillä se vie seksuaalisuuden.Kyllä: Mikä tahansa sukupuolielimiin kohdistuva teurastus pitää kieltää. Kaikkein pahinta tämä on naisille, sillä se vie seksuaalisuuden.Kyllä: Mikä tahansa sukupuolielimiin kohdistuva teurastus pitää kieltää. Kaikkein pahinta tämä on naisille, sillä se vie seksuaalisuuden.
Arja Juvonen321UusimaaPSKyllä: Ehdottomasti, lasta on suojeltava näiltä toimenpiteiltä.Kyllä: Lasta on suojeltava.Kyllä: Olen toiminut tämän asian eteen eduskunnassa laatimalla mm kirjallisen kysymyksen ministerille jo vuonna 2017 ja nostanut asiaa esiin Agenda2030 keskusteluissa(kehitysprojekti). Myös Espoon valtuustossa olen nostanut teemaa esiin. Fenix ry:n raportti silpomisesta on tärkeä asiakirja.
Henna Kajava323UusimaaPSKyllä: Ainoastaan ihminen itse voi omistaa oman kehonsa. Koska se on tärkeintä, mitä ihmisellä on, on pysyvien muutosten aiheuttaminen sille vasten täysi-ikäisen omistajansa suostumusta erityisen tuomittavaa. Vielä tuomittavammaksi teon tekee, jos kajoaa toisen sukuelimiin, joihin kajoaminen on omiaan aiheuttamaan erityisen vakavia psykosomaattisia ongelmia, arpia persoonallisuuteen sekä haittoja elämänlaatuun fyysisten ongelmien lisäksi.Kyllä: Kuitenkin tyttöjen sukuelinten silpomisesta tulee rangaista paljon ankarammin rikoksentekijää, koska siinä poistetaan myös paisuvaiskudosta ja toimenpide pilaa muutenkin sukuelimet paljon pahemmin kuin poikien ympärileikkaus.Kyllä: Uskonnolliset syyt tulee rinnastaa mihin tahansa muihin vakaumuksellisiin syihin, eikä näillä perusteilla voida rikkoa perusihmisoikeuksia ja vielä erittäin vakavalla tavalla.
Petri Kolmonen375UusimaaKESKKyllä: Yhtälailla poikien silpominen, kuin tyttöjenkin silpominen tulee ehdottomasti lailla kieltää.Kyllä: Yhtälailla poikien silpominen, kuin tyttöjenkin silpominen tulee ehdottomasti lailla kieltää.Kyllä: Tämän uskallan luvata. Olen Lasten oikeudet ry perustaja ja puheenjohtaja sekä ajanut tätäkin asiaa.
Vilhelm Junnila87Varsinais-SuomiPSKylläKylläKyllä
Jouni Lehtimäki87SatakuntaKOKEi: Tämä asia on sukupuolisidonnainen.Ei: Tämä asia on sukupuolisidonnainen.Ei: Tämä asia on sukupuolisidonnainen.
Marko Asell3PirkanmaaSDPKylläKylläKyllä
Merja Kyllönen122OuluVASKylläKylläKyllä
Simon Granroth90HelsinkiRKPKyllä: Det är helt klart att rätten till kroppsintegritet inte kan vara beroende av om man råkar födas med en penis eller inte. Att skära i barn och människor i allmänhet är helt enkelt fel och ingen religion, tradition eller sedvänja gör det rätt att skära loss delar av människobarn. Sådan barbarism är det dags att vi som ett samhälle och rentav civilisation kommer vidare ifrån. Ifall någon vill bli av med sin förhud i vuxen ålder är det givetvis ok.KylläKyllä: Självklart. Allt annat vore amoralt och misantropiskt.
Teija Makkonen203HelsinkiPSKyllä: Ehdottomasti. Lapsia tulee suojella.Kyllä: Kyllä, aivan ehdottomasti. Suomessa vallitsee sekä uskonnonvapaus että yksilön oikeus fyysiseen koskemattomuuteen. Vanhemmilla ei tule olla oikeutta muokata lapsen kehoa pysyvästi uskonnollisiin syihin vedoten. Sekä tyttöjen että poikien ei-lääketieteellisistä syistä tehtävät sukuelinten leikkaukset tulee kieltää lailla.Kyllä: Kyllä aion. Sekä tyttöjen että poikien ei-lääketieteellisistä syistä tehtävät sukuelinten leikkaukset tulee kieltää ja säätää rikoslaissa rangaistavaksi.
Tuomo Isokangas151PirkanmaaPSEi: Ympärileikkaus pojille alkoi vanhantestamentin Aabrahamin ajoista ja loppui Jeesuksen aikaan, jolloin liittosuhteen toimitus muuttui kasteen liitoksi. Uskonnonvapauden periaatteen mukaan emme tule puuttua tähän. Naisten osalta kristinusko ei tunne tällaista lakia ja tulisi olla ehdottomasti kielletty.EiEi: Tyttöjen osalta ehdottomasti vastustan kaikkea silpomista.
Pauli Kiuru88PirkanmaaKOKKylläKylläKyllä
Satu Immonen5HelsinkiPIRKylläKylläKyllä
Riitta Tynjä54Keski-SuomiSKPKylläKylläKyllä
Pontus Toivanen23VaasaKRIPKyllä: I princip ja, men totalt förbud för judar, muslimer (och amerikaner) kan vara väl kraftigt. Omskärelse på flickor utövat i bl.a. Indonesien är direkt jämförbart, vilket också kräver jämställdhetsaspekt. Jag har bollat med idén att göra det jämställt genom att göra omskärelse på pojkar ett mildt brott, och brottet åtalsbart typ 20 år och låta den omskärda göra åtal. Detta skulle skicka en signal och låta "offren" protestera. Förhud kan antagligen repareras inom en snar framtid.Kyllä: Se ovan.Kyllä: De grova formerna grovt olagliga, och de mildare formerna som jag beskrev ovan.
Camilla Sonntag-Wilenius142Varsinais-SuomiRKPKylläKyllä: Barn bör även skyddas från andra eventuella åtgärder i hänseende till icke-medicinska ingrepp av könsorgan, t.ex. tillsättning av hymen, åtstramning eller ihopsyende av något som inte är medicinskt berättigat. Också då det gäller behandling av yngre barns bråck bör särskild försiktighet observeras.Kyllä: Jag ämnar behandla frågor gällande ovan nämnda ärenden så, att alla barns/människors integritet respekteras och deras självbestämmanderätt inte förminskas.
Jaana Valle350UusimaaPSKyllä: Lapsille ei saa tehdä mitään operaatioita muusta kuin lääketieteellisin perustein.Kyllä: Kyllä molemmilla sukupuolilla tulee olla yhtäläiset oikeudetKyllä: Kaikki ovat samanarvoisia riippumatta sukupuolesta
Alice Girs85Varsinais-SuomiPSKyllä: Aikuiset, jotka kokevat tarvetta leikellä puolustuskyvyttömien lasten täysin terveitä ja toimivia sukuelimiä uskonnon tai kulttuurin nimissä, ovat joko sivistymättömiä tai päästään sekaisin.Kyllä: Jos perustuslaki määrittelee, että sukupuoli ei saa olla syy eriarvoiselle kohtelulle lain edessä.Kyllä: Sairaan ja mielipuolisen sukuelinten silpomisen lopettaminen ei-lääketieteellisistä syistä, on tärkeimpiä asioita, joihin haluan saada muutoksen.
Satu Paananen107Varsinais-SuomiLIIKKyllä: Minusta on pöyristyttävää, että näitä vielä tehdään.Kyllä: MInusta on lähes kansallinen häpeä, että tätä ei ole säädetty lailla.Kyllä: Aivan ehdottomasti!
Timo Rumpunen210Varsinais-SuomiSMLKyllä: Lasten sukupuolielimien mutilointi ei kuulu suomalaiseen kulttuuriin.Kyllä: Juutalaiset ja näiden hännystelijät koittavat kovin yrittää pitää kiinni poikien ympärileikkauksista täällä meilläkin.Kyllä: Kyllä. Aavikkouskonnot ja niiden sairaat sairaat tavat eivät tänne kuulu.
Arto Antturi283HelsinkiKDEi: Omskärelse av men måste skyddas på grund av religiös frihet.Ei: Omskärelse av mankön och stympning av kvinnokön är medicinskt sätt inte liknande saker och de måste inte förväxlas med varandra.Ei: Jag vill alltid uppehålla religionsfrihet och motverka alla slags antisemitism.
Esa Kannelmaa133VaasaPSKyllä: Lasten sukupuolten leikkauksella ei toteudu lasten oikeudet ja varsinkin tyttölapsille se on tuomittavaa.Kyllä: Lasten oikeus ja itsemääräämisoikeus omaan kehoon ei toteudu. Lapset joutuvat tilanteeseen uskonnollisista syistä, eikä terveydellisistä syistä.Kyllä: Kaikilla lapsilla tulee olla samat oikeudet Suomen lain mukaan.
Michelle Kivimäki Wilders25Varsinais-SuomiKDKyllä: Jokaisella lapsella on oltava laissa määritelty suoja sukuelinten leikkaukselta. Viattomien ja avuttomien lasten sukuelinten silpominen on aina väärin ja epämoraalista.Kyllä: Minulla ei ole mitään lisättävää tähän. Olen täysin samaa mieltä väitteen kanssa.Kyllä: Tämä on äärimmäisen tärkeä ja ajankohtainen asia. Lupaan ja vakuutan tekeväni kaikkeni sen eteen, että kaikilla lapsilla olisi mahdollisimman pian läkisääteinen suoja ei-lääketieteelliseltä sukupuolielinten silvonnalta.
Marko Parkkinen2Keski-SuomiPIRKyllä: Suojelua pitää olla. Koko järjestelmä pitää kuitenkin uudistaa ja katsoa ettei siinä ole aukkoja kuten nyt on.Kyllä: Suojelua pitää olla. Koko järjestelmä pitää kuitenkin uudistaa ja katsoa ettei siinä ole aukkoja kuten nyt on.Kyllä
Joakim Vigelius165PirkanmaaPSKyllä: Sekä tyttö- että poikalapset ansaitsevat tulla suojelluiksi rituaalisilpomiselta.Kyllä: Tyttöjen silpominen on käytännössä jo kiellettyä, mutta poikien silpominen ei. Lainsäädännön tulisi suojella tyttö- ja poikalasten fyysistä koskemattomuutta yhtäläisesti.Kyllä: Aioin tehdä jatkossakin työtä asian eteen. Osallistuin aiemmin poikien sukuelinten silpomisen kieltämistä ajaneen kansalaisaloitteen muotoiluun ja markkinointiin. Aloite keräsi 26 051 allekirjoitusta poikien koskemattomuuden puolesta.
Satu Söderström95Varsinais-SuomiPSKyllä: YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista n.d, 4. Syrjimättömyyden lisäksi muita pääperiaatteita ovat lapsen edun asettaminen ensisijalle, lapsen oikeus osallistua sekä jäädä eloon ja kehittyä.Kyllä: Lasta on suojeltava kaikelta väkivallalta, välinpitämättömältä kohtelulta ja hyväksikäytöltä.Kyllä: Jokainen lapsi on arvokas.
Timo Jumppanen65HämeLIIKKyllä: En kannata missään nimessä silpomista tai muuten leikkelyä ilman että siinä olisi lääketieteellistä syytä.Kyllä: Tämä ei ole sukupuoliriippuvainen asia.Kyllä: Olen muutenkin erittäin huolissani lasten hyvinvoinnista. Tämä tulee olemaan yksi osa isoa kokonaisuutta.
Jorma Luotonen245HelsinkiVLKyllä: Silpominen on törkeää lasten vahingoittamista. Se on tehtävä lailla rangaistavaksi.Kyllä: Kaikkia lapsia on suojeltava.Kyllä: Ehdottomasti kyllä.
Kainu Jokipii224PirkanmaaSMLKyllä: Kenelläkään ei tule olla oikeutta kajota toisten sukupuolielimiin ilman lupaa.Kyllä: Sukupuolella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, kenen sukupuolielimiin saa koskea ja kenen ei.Ei vastausta/Ei mikään edellä mainituista: Tämä ei ole ensimmäisenä prioriteettilistallani mutta jos kerkeän, voin yrittää tehdä asialle jotain.
Aleksi Veikkola237PirkanmaaSMLKyllä: Vain pakon edessä tietenkin.Kyllä: Tähän lakiin voidaan myös ottaa mukaan hormonaalinen koskemattomuuus.Ei vastausta/Ei mikään edellä mainituista: Lähinnä keskityn valvomaan lasten kohtelua suomessa ja ensisijassa suomalaiset lapset.
Riku Hautamäki27VaasaVLKyllä: Ilman lääketieteellisiä perusteita ei lasten sukuelimiä tule leikellä.Kyllä: Ehdottomasti tulee säätää laki, joka suojaa sukupuoleen katsomatta jokaista.Kyllä: Vaikka Suomen perustuslain 7 § takaa oikeuden elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen, siinä ei erikseen ole kielletty silpomista. Jos ja kun tätä tapahtuu, on perustuslain lisäksi säädettävä laki jolla tällainen toiminta estetään.
Anne Nivukoski128VaasaVKKKyllä: Luojan luoma ihminen on itsessään täydellinenKyllä: Yksi näkökulma kansainväliseen adoptiooni oli pelastaa edes yksi tyttö silpomiseltaKyllä: Aikuisten tehtävä on suojella lapsia
Petri Eskelinen141Kaakkois-SuomiVLKyllä: Traditio ei ole paras käytäntöKyllä: Joskus on voinut olla joku juttu miksi, mutta ei tänä päivänä.Kyllä: Tutkitaan sitten hutkitaan, mutta tasa-arvo ja tasavertaisuus. Lapsen tulee valita omasta kehostaan, vasta K18
Mia Joki193PirkanmaaKDEi vastausta/Ei mikään edellä mainituista: Tyttöjen sukuelinten silpominen ja poikien ei-lääketieteellisellä perusteella tehtävä ympärileikkaus ovat toimenpiteiltään ja perusteiltaan täysin toisistaan poikkeavia toimenpiteitä, eikä niitä tule missään rinnastaa toisiinsa.Ei vastausta/Ei mikään edellä mainituista: Naisten ja tyttöjen silpominen 'ympärileikkaus' tulee ehdottomasti kieltää lailla.Ei vastausta/Ei mikään edellä mainituista: Aion tehdä kaikkeni, että tyttöjen ja naisten silppominen estetään lailla maassamme.
Mauri Peltokangas141VaasaPSKylläKylläKyllä
Petra Lind416UusimaaRKPKyllä: Omskärelse på pojkar går tillbaka på flertusenåriga kulturellt och religiöst betingade traditioner och är för många en viktig sedvänja. FN:s barnkonvention förespråkar barns självbestämmanderätt över sin kropp och rätten att uttala sin åsikt i frågor som berör dem. Föräldrarnas eller släktens religiösa seder får ändå inte gå före barnens integritet och hälsa. Att även könsstympning av flickor motiveras med att ”det är tradition” är direkt groteskt. Kvinnlig könsstympning är ett allvarlig hot mot flickors och kvinnors hälsa: ingreppet är smärtsamt, riskfyllt och medför livslånga fysiska problem. Som jag ser det är direkt medicinska orsaker är det enda som berättigar skärande i barns könsorgan.Kyllä: Bara för att omskärelse av pojkar är ett mindre riskfyllt ingrepp än könsstympning av flickor betyder det inte att själva skärande är mera berättigat när det gäller pojkar. Alla barn ska ha lika rätt till en intakt kropp.Kyllä: Genital autonomi för alla barn är en viktig fråga, vi måste tydligare ta ställning mot kulturellt betingat skärande i barns könsorgan.
Meri Kartta19UusimaaSMLKyllä: Tarpeetonta väkivaltaa pientä ihmistainta kohtaan. Ja varsinkin naisella elinikäisiä ongelmia niin sukupuolielämän saralla kuin kuukautissa. Myös henkiset ongelmat ovat hyvin suurena ongelmana.Kyllä: Tämä olisi pitänyt olla laissa jo vuosikymmeniä.Kyllä: Lapsen oikeus koskemattomuuteen oon taattava.
Suvi Karhu325UusimaaPSKylläKylläKyllä
Juha Anttila83Varsinais-SuomiPSKylläKylläKyllä: Kannan erityistä huolta tyttöjen silpomisesta.
Sakari Puisto158PirkanmaaPSKylläKylläKyllä
Tiina Grönlund33Savo-KarjalaPSKyllä: Lapsille tulee taata ruumiillinen koskemattomuus. Tätä edellyttää YK:n lasten oikeuksien julistuskin.Kyllä: Ehdottomasti.Kyllä: Varmasti tulen ajamaan asiaa.
Juha Hänninen164OuluKOKKylläKylläKyllä
Tapio Siirilä70LappiSKPKylläKylläKyllä
Saana Vahvelainen95PirkanmaaKOKKyllä: Vain lääketieteellisistä syistä tehdyt toimenpiteet pitäisi olla sallittuja. Uskonnolliset tai kulttuuriset syyt eivät saa olla perusteina ympärileikkaukselle tai silpomiselle.Kyllä: Vain lääketieteellisistä syistä tehdyt toimenpiteet pitäisi olla sallittuja. Uskonnolliset tai kulttuuriset syyt eivät saa olla perusteina ympärileikkaukselle tai silpomiselle. Tämän pitää koskea sekä tyttöjä että poikia.Kyllä
Janne Riitakorpi39PirkanmaaKESKKylläKyllä: EhdottomastiKyllä: Ei-lääketieteelliset sukuelinten leikkaukset tulisi kieltää lailla kaikilta lapsilta. Lasten oikeudet ensin!
Teemu Kaskinen32Kaakkois-SuomiVIHRKyllä: Lapset eivät tee päätöksiä sukupuolielintensä leikkauksista. Siksikin heitä tulee suojella.Kyllä: Kenenkään sukupuolielimiä ei tule silpoa rituaalisesti.Kyllä: On yhteiskunnan tehtävä ja velvollisuus suojella lapsia, kun heihin kohdistuu väkivaltaa. Suojaa tarvitaan ja sen eteen tulee tehdä töitä.
Riikka Pöntinen215PirkanmaaFPKyllä: Lasten sukuelimiä ei tarvitse leikata mistään ei-lääketieteellisistä syistä missään olosuhteissa. Puhuisin näissä konteksteissa aina sukuelimien silpomisesta. Tällaiset toimenpiteet aiheuttavat usein pysyviä haittoja, eivät toteuta niistä tulevia väitettyjä hyötyjä ja ovat ylipäätään eettisesti väärin.Kyllä: Totta kai. Sitä paitsi sukupuoli on moninainen, eikä sitä voi päätellä sukuelimistä. Kaikkien lasten tulee saada elää lapsuutensa silpomiselta turvassa riippumatta kehollisista ominaisuuksista.Kyllä
Esa Korkia-aho200HelsinkiPSKyllä: Lasten sukuelinten silpominen ei-lääketieteellisestä syystä on pahoinpitely.Kyllä: Lasten sukuelimien ei-lääketieteellinen silpominen tulee olla rangaistavaa aina.Kyllä
Mikko Polvinen153OuluPSKyllä: Loppu sukupuolielinten silpomiselle! Ulos maasta ne jotka sitä tekevät.Kyllä: Loppu sukupuolielinten silpomiselle! Ulos maasta ne jotka sitä tekevät.Kyllä: Loppu sukupuolielinten silpomiselle! Ulos maasta ne jotka sitä tekevät.
Nanna Väätäinen45Savo-KarjalaPSKyllä: Sama oikeus tulee olla sekää tytöillä, että pojilla.Kyllä: Lainsäädännön muutos on ehdottomasti tarpeen.Kyllä: Kyllä. Olenkin jo osallistunut mm. PS-Nuorison kansalaisaloitteen tukemiseen aiheesta.
Juha Lehtinen458UusimaaVLKyllä: Nykylainsäädäntö jo mahdollistaa senKylläKyllä: Tarvittaessa tehdään tarkennuksia asiaan
Tarja Pitkänen12Varsinais-SuomiVLKyllä: Lapsia tulee suuresti suojella toimenpiteiltä, jossa kehoon tehdään silpomista taikka muulla tavalla ulkoisesti vahingoitetaan lasta.Kyllä: Kyllä kuten pyritään tyttöjen sukuelinten kulttuuristen tai muiden vaatimusten paineessa.Kyllä: Vaikka toimenpide tehtäisiin lääketieteellisti hygienisesti ihmisen kehoon koskemisen rajaa ei saa ylittää, ei minkäänlaista väkivaltaa.
Ari Lehtinen29SatakuntaKDEi vastausta/Ei mikään edellä mainituista: Jos tällä tarkoitetaan uskonnollisiin syihin perustuvaa poikien ympärileikkausta, sen tulee olla heidän kulttuurinsa asia. Tytöille ei vastaavaa ole asetettu.Ei vastausta/Ei mikään edellä mainituista: Jos tällä tarkoitetaan uskonnollisiin syihin perustuvaa poikien ympärileikkausta, sen tulee olla heidän kulttuurinsa asia. Tytöille ei vastaavaa ole asetettu.Ei vastausta/Ei mikään edellä mainituista: Juutalaisuus ja islam säätävät poikien ympärileikkaiksen. Se on heidän uskontonsa. Tyttöjen silpominen on estettävä.
Vanessa Olsen247HelsinkiVLKyllä: Jokaisella Suomessa asuvalla lapsella ja aikuisella tulee olla oikeus fyysiseen koskemattomuuteen varsinkin kun kyse ei ole terveyssyistä välttämättömästä toimipiteestä.Kyllä: Jokaisella Suomessa asuvalla lapsella ja aikuisella tulee olla oikeus fyysiseen koskemattomuuteen varsinkin kun kyse ei ole terveyssyistä välttämättömästä toimipiteestä.Kyllä: Jokaisella Suomessa asuvalla lapsella ja aikuisella tulee olla oikeus fyysiseen koskemattomuuteen varsinkin kun kyse ei ole terveyssyistä välttämättömästä toimipiteestä.
Susanna Heinua28VaasaVLKyllä: Ehdottomasti pitäisi. Tuollaista toimenpidettä ei koskaa saisi tapahtua yhdellekään lapselle. Kehollinen koskemattomuus on jokaisen oikeus, jota pitää kunnioittaa.Kyllä: Kyllä siitä tulisi säätää laki, jotta voidaan taata lapsen oikeudet.Kyllä: Ehdottomasti.
Helen Bienek437UusimaaKRIPKyllä: Kaikilla lapsilla on ja pitää olla oikeus elää juuri siinä sukupuolessa ja sellaisena kun on syntynyt ilman, että aikuiset puuttuvat ja lähtevät leikkelmään lasten sukuelimiä vanhempien luvalla. Lapsella on oikeus koskemattomuuteen omassa kehossaan.Ei: Eiköhän tämä pitäisi olla itsestään selvyys.Ei vastausta/Ei mikään edellä mainituista: Lapsia tulee suojella ja antaa lasten olla lapsia. En voi luvata tulisiko tämä asia olemaan ensimmäinen mihin puuttuisin, mutta se on tosi tärkeä. Varsinkin tänä aikana, kun ei lasten enää anneta olla lapsia ja tyrkytetään transagendoja pienten ihmisten mieliin ja sekoitetaan päät. Se ei ole oikein.
Kyösti Kekki68HämeLIIKEi vastausta/Ei mikään edellä mainituista: Asia ei ole yksinkertainen. Jos operaatiota ei suoriteta turvallisissa olosuhteissa. Vanhemmat ovat monissa maissa vieneet lapsensa toisiin maihin missä operaatio tehdään, eikä hygieniatasosta ole tietoa. Siten on vaarana kallis mahdollisesti sairaalaahoitoa vaativa hoito.Ei vastausta/Ei mikään edellä mainituista: Uskonnollisin perustein tapahtuvat operaatioita on huono lähteä vaikuttamaan lakin säädännöllä. Informaation lisääminen on oltava ensisijainen. Lain valvominen on todella vaikeaa, näissä tapauksissa.Ei vastausta/Ei mikään edellä mainituista: Kannatan kansainvälistä yhteistyötä ja sopimuksia mm. YK:n ja muiden ihmisoikeusjärjestöjen kanssa. Ongelma on yleismaailmallinen eikä vain kansallinen. Kansainvälisellä yhteistyöllä on saatu muutos liikkeelle. Vanhat perinteet ovat tiukassa.
Antero Kivisaari202Varsinais-SuomiSMLKyllä: Kaikki sukuelinten leikkaukset pitäisi tehdä vasta silloin, kun leikattava on täysikäinen ja voi päättää loppuelämän päätöksestä. On sairasta, että jotkut uskonnot tekevät sukuelinten pakkoleikkauksia pienille lapsille.Kyllä: Vaikka tyttöjen ympärileikkaus on pahempi kuin poikien niin molemmilla sukupuolilla pitää olla oikeus koskemattomuuteen.Kyllä: Lapsia ei pidä leikellä missään tapauksessa ei-lääketieteellisesti ja aijon tehdä työtä sen eteen.
Pasi Kuronen20UusimaaSMLKyllä: Lasten silpominen on rikollista toimintaa ja tulisi olla rangaistava teko.Kyllä: Lasten silpominen on rikollista toimintaa ja tulisi olla rangaistava teko.Kyllä: On käsittämätöntä, miten lasten silpominen on vieläkin sallittua.
Matti Aalto113OuluSKPKylläKylläKyllä: Tuntuu häiritsevälle kun osassa maailmaa paheksutaan vain tyttöjen silpomista ja sitten samat tahot vaikenevat poikien silpomista mikä on hyväksyttävää heidän yhteiskunnissaan.
Hannu (Miki) Sileoni38UusimaaSMLKylläKylläKyllä
Noora Koponen212UusimaaVIHRKylläKylläKyllä
Rami Virtanen50SatakuntaVASKylläKylläKyllä
Jari Ronkainen60HämePSKylläKylläKyllä
Pekka Mustonen89Savo-KarjalaPIRKylläKylläKyllä
Harri Väänänen44Savo-KarjalaPSKylläKylläKyllä
Jani Kokko22Keski-SuomiSDPKylläKylläKyllä
Piritta Rantanen27Keski-SuomiSDPKylläKylläKyllä
Eila Aavakare143OuluPSKylläKylläKyllä
Saija Hyvönen144OuluPSKylläKylläKyllä
Silvia Koski89Varsinais-SuomiPSKylläKylläKyllä
Minna Sarvijärvi41PirkanmaaKESKKylläKylläKyllä
Kristian Wahlbeck108HelsinkiRKPKyllä: Barnets rättigheter är mänskliga rättigheter som inte ska kränkas. Jag är läkare, och invasiva ingrepp utan medicinska grunder utan samtycke är inte förenliga med läkaretiken.Kyllä: Det är viktigt att kommande lagstiftning bygger på en grundlig konskevensbedömning. Intentionen med en sådan lag är att skydda barnen, och därför är det viktigt att lagen de facto inte leder till ökade illegala könsstympningar utförda av lekmän i hygieniskt dåliga förhållanden eller till att barn sänds utomlands för könsstympningar.Kyllä
Jonas Kettunen112OuluSKPKylläKylläKyllä
Jari Nikkinen91Savo-KarjalaPIRKylläKylläKyllä: Kyllä. Ei-lääketieteellinen sukuelinten leikkaus tulee kriminalisoida erillislailla. Uskonnolliset syyt ovat lähinnä tekosyitä. Mitään järkeä niissä ei ole mielestäni.
Toni Aittoniemi353UusimaaPIRKylläKylläKyllä: Kaikkien oikeus samaan kohteluun riippumatta kielestä, kulttuurista, etnisestä taustasta tai sukupuolesta pitäisi olla itsestään selvä tavoite kaikille Suomen kansanedustajille.
Anna Moilanen67PirkanmaaVIHRKyllä: Kyllä, meidän tulee suojella kaikkia lapsia heidän ikä- ja ymmärrystaso huomioiden. Lapsillakin tulee olla oikeus kehorauhaan ja koskemattomuuteen.KylläKyllä
Tanja von Knorring76PirkanmaaVIHRKyllä: Tätä vaadimme translain käsittelyn yhteydessä erityisesti intersukupuolisille, joita saamiemme tietojen mukaan leikattiin 8 kpl v 2021 HUS-alueella. Kielto koskisi tietysti kaikkia lapsia ja nuoria, ei vain intersukupuolisia.KylläKyllä: Tämä työ on minulla luonteva jatko, kun olen ollut keskeisesti mukana vaikuttamassa translain syntyyn.
Pasi Viheraho120HämeSKEKyllä: En kannata ympärileikkausta uskonnollisista tai muista kuin lääketieteellisistä syistä.KylläKyllä
Leena Heikkinen93Savo-KarjalaVASKyllä: Ihmisen oikeus kehonsa koskemattomuuteen koskee myös, ja aivan erityisesti lapsia, eikä siitä tule saada poiketa kulttuuristen tai uskonnollisten syiden perusteella. Tämä koskee myös intersukupuolisia lapsia.KylläKyllä
Jaana Kiiski61Kaakkois-SuomiPSKylläKylläKyllä: Meidän tulee turvata lainsäädännöllä lasten koskemattomuus. Myös toimenpiteiden puoskarointi tulee kriminalisoida, samoin ulkomaille toimenpiteisiin kuljettaminen.
Toni Syrjälä122VaasaSDPKyllä: Lapsella pitää olla oikeus päättää omasta sukupuolielimen leikkaustoimenpiteistä kun se liittyy uskontoon, eikä uskonto saa sitä määritellä lapsen puolesta.Kyllä: Lapsella pitää olla oikeus päättää omasta sukupuolielimen leikkaustoimenpiteistä kun se liittyy uskontoon, eikä uskonto saa sitä määritellä lapsen puolesta.Kyllä
Arttu Härmälä56Keski-SuomiPSKyllä: Yksi tärkeimpiä ajamiani asioita.KylläKyllä
Marko Hamilo194HelsinkiPSKyllä: Tämän pitäisi olla sekulaarissa, ihmisoikeuksia kunnioittavassa liberaalissa demokratiassa ns. no-brainer, mutta jostain syystä se ei ole sitä.Kyllä: Uskonnonvapaus ei minulle tarkoita sitä, että asiat, jotka muuten olisivat kiellettyjä, olisivat hyväksyttyjä uskonnon vuoksi. Positiivinen uskonnonvapaus tarkoittaa minulle sitä, että se, mikä on sallittua muuten, ei voi olla kiellettyä osana uskonnonharjoittamista.Kyllä
Jorma Malinen137VaasaPSKylläKyllä: Lagen skall bli striktare åt kvacksalvaren som orskar omänsklig lidande åt flickor och unga kvinnor.Kyllä: Jag är mycket förbannat över könstympning och kommer att motarbeta den med alla krafter.könstynpning
Kari Pohjola82Savo-KarjalaKDKyllä: Vaikka eri kulttuurit harrastaa kyseistä toimintaa en näe sen kuuluvan nykypäivään.Kyllä: Vanhemmilla ei saa olla oikeutta päättää lapsen puolesta. Rangaistuksien tulee olla kovia jos käytetään ’puoskaria’.Kyllä
Janika Takatalo193Varsinais-SuomiKOKKylläKylläKyllä
Mikko Vapa55OuluKRIPKylläKylläKyllä
Sari Mäkimattila289HelsinkiKDKylläKylläKyllä
Viveka Haapio442UusimaaVLKyllä: Minkäännäköisiä sukuelinten silpomisia ei saa Suomessa tehdä ilman lääketieteellisiä perusteita.KylläKyllä
Ion Mittler461UusimaaVLKylläKyllä: Kysymyksen asettelussa esitetty rajaus on riittämätön, että ympärileikkaus olisi edelleen sallittua "lääketieteellisistä syistä". Rajauksen pitää olla vieläkin tiukempi, että edes lääketieteellisen (teko)syyn turvin ei saa toteuttaa ympärileikkausta alaikäiselle henkilölle, muulloin kuin jos henkilöllä on etenevä esinahan kuolio, tai muu siihen verrattava vakava ja hallitsemattomasti etenevä sairaustila, johon ei tunneta yhtäkään muuta tehokasta hoitoa kuin esinahan amputaatio.Kyllä
Jorma Ahponen49Savo-KarjalaVLKyllä: .KylläKyllä
Pertti Nylund64Savo-KarjalaLIIKKyllä: On täysin sopimatonta aiheuttaa lapselle tarpeetonta kärsimystäKylläKyllä
Jarkko Wallinkoski115Varsinais-SuomiLIIKKylläKylläKyllä: Toimenpide on peruuttamaton.
Pia Polviander436UusimaaSKEKyllä: Lapsien sukuelimiä ei leikata missään muussa tilanteessa, kuin terveydellisistä syistä.KylläKyllä
Jyri Poltto30VaasaVLKyllä: Ehdottomasti pitää.KylläKyllä
Elina Mehtätalo47OuluVLKyllä: En tue sukuelinten lääketieteellisiä leikkauksiakaan.KylläKyllä: Lisäksi tukisin ko tradition lopettamista.
Jonna Roell216PirkanmaaFPKyllä: Ehdottomasti pitää. Lasten oikeudet, oikeus turvalliseen lapsuuteen ja fyysiseen koskemattomuuteen ovat ensisijaisen tärkeitä.KylläKyllä: Erityisesti tyttöjen silpominen on osa rakenteellista hierarkiaa, joka on läsnä myös täällä suomalaisessa kulttuurissa. Vallankäytön ja hierarkian näkyväksi tekeminen täällä ja missä tahansa muualla, sekä kulttuuriin verhottujen väkivallan tekojen kieltäminen lailla, tulee olla tavoitteena yhteiskunnassamme.
Lauri Oinonen385UusimaaKESKKylläKylläKyllä
Richard Andersson2HelsinkiPIRKylläKylläKyllä
Juha Kantola102SatakuntaKESKKylläKylläKyllä
Jasmin Määttä119SatakuntaPSKylläKylläKyllä
Saija Granlund51HämePSKylläKylläKyllä
Pia Tyyskä19HämeRKPKylläKylläKyllä
Mika Byman123Kaakkois-SuomiVASKylläKylläKyllä
Oskari Valtola86Kaakkois-SuomiKOKKylläKylläKyllä
Samuli Voutila214HelsinkiPSKylläKylläKyllä
Leena Kurikka135VaasaPSKylläKylläKyllä
Heli Trög63LappiPSKylläKylläKyllä
Terhi Vörlund-Wallenius144Varsinais-SuomiRKPKylläKylläKyllä
Tero Kokko148OuluPSKylläKylläKyllä
Frida Forsblom-Prittinen409UusimaaRKPKylläKylläKyllä
Laura Johansson413UusimaaRKPKylläKylläKyllä
Eerik Heijari82SatakuntaKOKKylläKylläKyllä
Sami Ristiniemi85Kaakkois-SuomiKOKKyllä: Ei kuulu suomalaiseen kulttuuriinKylläKyllä
Markku Kanervisto36Keski-SuomiRKPKylläKylläKyllä
Niko Laitinen201HelsinkiPSKylläKylläKyllä
Reetta Ojala13HelsinkiPIRKylläKylläKyllä
Nina Strandén210HelsinkiPSKylläKylläKyllä
Ville-Veikko Elomaa50HämePSKylläKylläKyllä
Jussi Kulonen108HämeVASKylläKylläEi vastausta/Ei mikään edellä mainituista
Kari Suomalainen62HämePSKylläKylläKyllä
Sami Kumpulainen148Savo-KarjalaVIHRKylläKylläKyllä
Tommi Halkosaari366UusimaaKESKKylläKylläKyllä
Teuvo Herranen149VaasaVASKylläKylläKyllä
Mirja-Riitta Sjöholm30Varsinais-SuomiKDKylläKylläKyllä
Jani Saikkonen163PirkanmaaPSKylläKylläKyllä
Jenni Päätalo76Varsinais-SuomiVASKylläKylläKyllä
Maarika Karjalainen67HämeLIIKKylläKylläKyllä
Samuli Sibakoff69Kaakkois-SuomiPSKylläKylläKyllä
Simone Kallio6HelsinkiPIRKylläKylläKyllä
Tero Kanerva101Varsinais-SuomiLIIKKylläKylläKyllä
Sakari Helke4HelsinkiPIRKylläKylläKyllä
Virve Mikkonen26Savo-KarjalaSDPKylläKylläKyllä
Inka Häkkinen104Kaakkois-SuomiSDPKylläKyllä: En näe mitään syytä, miksei näin olisi. Miksi nämä toimet kohdistettaisiin laissa vain toiseen sukupuoleen, kun laki voisi olla todellisesti tasa-arvoinen.Kyllä
Milka Ojala209Varsinais-SuomiSMLKylläKylläKyllä
Sara Seppänen62LappiPSKyllä: Yhtäkään lasta ei saa silpoa.KylläKyllä
Vesa Julin59Kaakkois-SuomiPSKyllä: On käsittämätöntä, että koirien hännät ja korvat on suojeltu lailla, mutta poikien sukupuolielimiä ei ole.KylläKyllä
Mari Valve351UusimaaPSKylläKylläKyllä
Tanja Aidanjuuri316UusimaaPSKylläKylläKyllä
Antti Kalliomaa324UusimaaPSKylläKylläKyllä
Jan Kauppinen61Savo-KarjalaLIIKKylläKylläKyllä
Andrey Golubinskiy26Kaakkois-SuomiSKPKylläKylläKyllä
Miina-Maija Simonen43PirkanmaaKESKKylläKyllä: Kyllä, pitää vain pitää huolta siitä että homma ei (erityisesti poikien osalta) jatku epämääräisissä olosuhteissa, mihin on suuri riski.Kyllä
Liisa Taskinen21Kaakkois-SuomiSKPKylläKyllä: Rikoslain pahoinpitely-termi on liian yleisluonteinen, vaatisi täsemnnystä vähintään.Kyllä
Eveliina Kujanpää170PirkanmaaLIIKKyllä: En näe yhtään hyvää syytä sille, että alaikäisten lasten sukuelimiä leikellään muusta kuin lääketieteellisestä syystä, sukupuolesta riippumatta.KylläKyllä
Mirita Saxberg Leinonen148HelsinkiKOKKylläKylläKyllä
Juha Huhtala142Kaakkois-SuomiVLKylläKylläKyllä
Terhi Kiemunki228PirkanmaaSMLKylläKylläKyllä
Siiri Turunen195Varsinais-SuomiKOKKylläKylläKyllä
Reija Kapustamäki128Keski-SuomiVLKylläKylläKyllä
Jukka Viitala49OuluVLKylläKylläKyllä
Teija Vesanen58Savo-KarjalaVLKylläKylläKyllä
Camilla Lindfors459UusimaaVLKylläKylläKyllä
Marko Lyytikäinen460UusimaaVLKylläKylläKyllä
Sara Salonen191HelsinkiSDPKylläKylläKyllä
Mika Lartama55HämePSKylläKylläKyllä
Minna Nurmi31SatakuntaKDKylläKylläKyllä
Toni Jalonen16UusimaaSMLKylläKylläKyllä
Satu Kytölehto24Keski-SuomiSDPKylläKylläKyllä
Minna Lindgren227HelsinkiVIHRKylläKylläKyllä
Nina Metsälä25UusimaaSMLKylläKylläKyllä
Laura Riski109Varsinais-SuomiLIIKKylläKylläKyllä
Zibelina Armassalo47Savo-KarjalaKRIPKylläKylläKyllä
Jukka Haapasalo124HämeVLKylläKylläKyllä
Tuomo Kinnunen42OuluVLKylläKylläKyllä
Jussi Marttinen144Kaakkois-SuomiVLKylläKylläKyllä
Katariina Hätinen136Savo-KarjalaVKKKylläKylläKyllä
Juha Kotivuori63Savo-KarjalaLIIKKylläKylläKyllä
Vesa Raiskila132Keski-SuomiVLKyllä: Mielestäni on ihmisoikeusrikos tehdä lapsille lääketieteellisesti perustelemattomia leikkauksia, joista voi aiheutua monenkinlaista haittaa.KylläKyllä
Rauli Mäkelä463UusimaaVLKylläKylläKyllä: Olen hyvin tietoinen siitä arvokkaasta työstä mitä World Vision on tehnyt Afrikassa tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan.
Julia Virtanen212Varsinais-SuomiSMLKyllä: Silpominen on haitallinen kulttuurinen perinne, joka loukkaa tyttöjen ja poikien ihmisoikeuksia jos tarkoitus ei ole lääketieteellinen.KylläKyllä
Jarno Luoma-Nirva11HelsinkiPIRKylläKylläKyllä
Satu Heinonen37HämeVIHRKylläKylläKyllä
Oona Kanteleenmäki48Savo-KarjalaKRIPKylläKylläKyllä
Maria Ohisalo230HelsinkiVIHRKyllä: Haluamme kieltää lasten sukuelinten silpomisen ja intersukupuolisten lasten kosmeettiset leikkaukset.Kyllä: Jokaisella lapsella on sama oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen sukupuoleen katsomatta.Kyllä
Sanna Kurki377UusimaaKESKKylläKylläKyllä
Linda Brandt-Ahde74Kaakkois-SuomiKOKKylläKylläKyllä
Mika Hiltunen34Savo-KarjalaPSKylläKylläKyllä
Kimmo Perkkiö154Savo-KarjalaVIHRKylläKylläKyllä
Anne Rintamäki142VaasaPSKylläKylläKyllä
Riikka Kaikkonen51Keski-SuomiSKPKylläKylläKyllä
Miguel López Sánchez52Keski-SuomiSKPKylläKylläKyllä
Tiina Outila12LappiVASKylläKylläKyllä
Jyrki Mäkynen87VaasaKOKKylläKylläKyllä
Thomas Selenius104HelsinkiRKPKylläKylläKyllä
Jussi Ihamäki84SatakuntaKOKKylläKylläKyllä
Jenni Oksanen83Kaakkois-SuomiKOKKylläKylläKyllä
Tommy Häyrynen132Savo-KarjalaRKPKylläKylläKyllä
Julia Sangervo72PirkanmaaVIHRKylläKylläKyllä
Saana Hannula38SatakuntaVASKylläKylläKyllä
Markku Maasilta99Savo-KarjalaVASKylläKylläKyllä
Teemu Savolainen48Keski-SuomiKDKylläKylläKyllä
Marek Necada12HelsinkiPIRKylläKylläKyllä
Niina Behm109VaasaSDPKylläKylläKyllä
Tuomas Tähti213HelsinkiPSKylläKylläKyllä
Kalle Saarela68Kaakkois-SuomiPSKylläKylläKyllä
Outi Peltola39Savo-KarjalaPSKylläKylläKyllä
Tiina Paakki60LappiPSKylläKylläKyllä
Jade Gustafsson52HämePSKylläKylläKyllä
Aila Vilkka41Kaakkois-SuomiVIHRKylläKylläKyllä
Jukka Lönnqvist383UusimaaKESKKylläKylläKyllä
Tarja Haapasaari28PirkanmaaKESKKylläKylläKyllä
Susanna Junttila75LappiKESKKylläKylläKyllä
Mari Hiltula76VaasaKOKKylläKylläKyllä
Niklas Vähä-Ettala111SatakuntaKESKKylläKylläKyllä
Venla Kajan373UusimaaKESKKylläKylläKyllä
Markus Kuotesaho376UusimaaKESKKylläKylläKyllä
Jaana Peurala176PirkanmaaLIIKKylläKylläKyllä
Kari Hiltunen71Savo-KarjalaLIIKKylläKylläKyllä
Reetta Vanhanen236HelsinkiVIHRKylläKylläKyllä
Harri Koskela81VaasaKOKKylläKylläKyllä
Elias Rantanen32SatakuntaKDKylläKylläKyllä
Eva-Maria Asukas171HelsinkiSDPKylläKylläKyllä
Toni Jänkälä76LappiKESKKylläKylläKyllä
Satu Salmi392UusimaaKESKKylläKylläKyllä
Tea Saarniala391UusimaaKESKKylläKylläKyllä
Kari Virtanen111PirkanmaaVLKylläKylläKyllä
Pauli Kuusjärvi104PirkanmaaVLKylläKylläKyllä
Jussi Kankaristo6Varsinais-SuomiVLKylläKylläKyllä
Moona Nyström11Varsinais-SuomiVLKylläKylläKyllä
Teuvo Kauppi7Varsinais-SuomiVLKylläKylläKyllä
Heli Tranberg105LappiVLKylläKylläKyllä
Minna Laitila104LappiVLKylläKylläKyllä
Suvi Jokinen133Keski-SuomiVLKylläKylläKyllä
Harri Kullberg454UusimaaVLKylläKylläKyllä
Martin Honkanen445UusimaaVLKylläKylläKyllä
Natalia Gullstén441UusimaaVLKylläKylläKyllä
Olli Mård462UusimaaVLKylläKylläKyllä
Pekka Rouvinen464UusimaaVLKylläKylläKyllä
Tapani Sundell465UusimaaVLKylläKylläKyllä
Marko Mellberg6SatakuntaVLKylläKylläKyllä
Niina Valtanen11SatakuntaVLKylläKylläKyllä
Arja Turklin150Kaakkois-SuomiVLKylläKylläKyllä
Piia Koski127HämeVLKylläKylläKyllä
Martti Komulainen43OuluVLKylläKylläKyllä
Linda Hagström25VaasaVLKylläKylläKyllä
Kristiina Benjaminsson257HelsinkiKRIPKylläKylläKyllä
Sybila Pitkänen260HelsinkiKRIPKylläKylläKyllä
Dennis Sirén111Varsinais-SuomiLIIKKylläKylläKyllä
Riku Sottinen68Savo-KarjalaLIIKKylläKylläKyllä
Joni Salonen234PirkanmaaSMLKylläKylläKyllä
Pasi Vahtola236PirkanmaaSMLKylläKylläKyllä
Minna Troberg97SatakuntaVKKKylläKylläKyllä
Maria Ruuska87OuluVKKKylläKylläKyllä
Pietari Virtanen21HelsinkiPIRKyllä: Kyllä pitäisi. Myös lääketieteellisenä toimenpiteenä lasten sukuelinten leikkauksiin on oltava erittäin korkea kynnys, eikä niitä pidä tehdä esimerkiksi terveille intersukupuolisille lapsille kosmeettisista syistä tai sellaisten terveydellisten ongelmien hoitamiseksi, jotka on mahdollista yhtä hyvin hoitaa kehollista koskemattomuutta kunnioittavilla menetelmillä tai joiden hoito ei ole niin akuutisti välttämätöntä, etteikö se voi odottaa sitä, että henkilön omakin mielipide voidaan ottaa huomioon.KylläKyllä
Mervi Syväranta348UusimaaPSKylläKylläKyllä
Jukka Kemppainen147OuluPSKylläKylläKyllä
Larisa Evstifeeva-Auraniemi4Varsinais-SuomiVLKylläKylläKyllä