Intact Finland's election survey answers

2023 parliamentary candidates' answers and comments to Intact Finland's (Intakt rf's) election survey (Vaalikone) about protecting children from non-medical genital cutting.
Name#RegionPartyShould all children, regardless of gender, have the right to protection from non-medical genital cutting?Should the right to protection of children from non-medical genital cutting be guaranteed by law, on equal terms for all children regardless of gender?Will you, as a Member of Parliament, work to ensure that all children have the same statutory protection from non-medical genital cutting?
Veijo Niemi155PirkanmaaFINNSYes: Tämä on minun näkemykseniYes: Tämä saattaa olla vielä tarpeenYes: En hyväksy ei lääketieteellisiä operaatioita ja sitä näkemystä puolustan myös eduskunnassa
Leena Meri334UusimaaFINNSYesYesYes
Eeva-Johanna Eloranta166Varsinais-SuomiSDPYesYesYes
Marika Sorja209HelsinkiFINNSYes: Lasten oikeudet on mentävä yli uskonnnvapauden! https://marikasorja.wordpress.com/2023/02/20/lasten-ja-elainten-oikeudet-ennen-uskonnonvapautta/Yes: Mitään elimiä tai osia elimistä ei pidä saada poistaa uskonnollisista syistä ala-ikäiseltä.Yes: Ehdottomasti aion!
Jouni Kaskiharju449UusimaaVLYes: Mikä tahansa sukupuolielimiin kohdistuva teurastus pitää kieltää. Kaikkein pahinta tämä on naisille, sillä se vie seksuaalisuuden.Yes: Mikä tahansa sukupuolielimiin kohdistuva teurastus pitää kieltää. Kaikkein pahinta tämä on naisille, sillä se vie seksuaalisuuden.Yes: Mikä tahansa sukupuolielimiin kohdistuva teurastus pitää kieltää. Kaikkein pahinta tämä on naisille, sillä se vie seksuaalisuuden.
Arja Juvonen321UusimaaFINNSYes: Ehdottomasti, lasta on suojeltava näiltä toimenpiteiltä.Yes: Lasta on suojeltava.Yes: Olen toiminut tämän asian eteen eduskunnassa laatimalla mm kirjallisen kysymyksen ministerille jo vuonna 2017 ja nostanut asiaa esiin Agenda2030 keskusteluissa(kehitysprojekti). Myös Espoon valtuustossa olen nostanut teemaa esiin. Fenix ry:n raportti silpomisesta on tärkeä asiakirja.
Henna Kajava323UusimaaFINNSYes: Ainoastaan ihminen itse voi omistaa oman kehonsa. Koska se on tärkeintä, mitä ihmisellä on, on pysyvien muutosten aiheuttaminen sille vasten täysi-ikäisen omistajansa suostumusta erityisen tuomittavaa. Vielä tuomittavammaksi teon tekee, jos kajoaa toisen sukuelimiin, joihin kajoaminen on omiaan aiheuttamaan erityisen vakavia psykosomaattisia ongelmia, arpia persoonallisuuteen sekä haittoja elämänlaatuun fyysisten ongelmien lisäksi.Yes: Kuitenkin tyttöjen sukuelinten silpomisesta tulee rangaista paljon ankarammin rikoksentekijää, koska siinä poistetaan myös paisuvaiskudosta ja toimenpide pilaa muutenkin sukuelimet paljon pahemmin kuin poikien ympärileikkaus.Yes: Uskonnolliset syyt tulee rinnastaa mihin tahansa muihin vakaumuksellisiin syihin, eikä näillä perusteilla voida rikkoa perusihmisoikeuksia ja vielä erittäin vakavalla tavalla.
Petri Kolmonen375UusimaaCENTYes: Yhtälailla poikien silpominen, kuin tyttöjenkin silpominen tulee ehdottomasti lailla kieltää.Yes: Yhtälailla poikien silpominen, kuin tyttöjenkin silpominen tulee ehdottomasti lailla kieltää.Yes: Tämän uskallan luvata. Olen Lasten oikeudet ry perustaja ja puheenjohtaja sekä ajanut tätäkin asiaa.
Vilhelm Junnila87Varsinais-SuomiFINNSYesYesYes
Jouni Lehtimäki87SatakuntaNCPNo: Tämä asia on sukupuolisidonnainen.No: Tämä asia on sukupuolisidonnainen.No: Tämä asia on sukupuolisidonnainen.
Marko Asell3PirkanmaaSDPYesYesYes
Merja Kyllönen122OuluLEFTYesYesYes
Simon Granroth90HelsinkiSPPYes: Det är helt klart att rätten till kroppsintegritet inte kan vara beroende av om man råkar födas med en penis eller inte. Att skära i barn och människor i allmänhet är helt enkelt fel och ingen religion, tradition eller sedvänja gör det rätt att skära loss delar av människobarn. Sådan barbarism är det dags att vi som ett samhälle och rentav civilisation kommer vidare ifrån. Ifall någon vill bli av med sin förhud i vuxen ålder är det givetvis ok.YesYes: Självklart. Allt annat vore amoralt och misantropiskt.
Teija Makkonen203HelsinkiFINNSYes: Ehdottomasti. Lapsia tulee suojella.Yes: Kyllä, aivan ehdottomasti. Suomessa vallitsee sekä uskonnonvapaus että yksilön oikeus fyysiseen koskemattomuuteen. Vanhemmilla ei tule olla oikeutta muokata lapsen kehoa pysyvästi uskonnollisiin syihin vedoten. Sekä tyttöjen että poikien ei-lääketieteellisistä syistä tehtävät sukuelinten leikkaukset tulee kieltää lailla.Yes: Kyllä aion. Sekä tyttöjen että poikien ei-lääketieteellisistä syistä tehtävät sukuelinten leikkaukset tulee kieltää ja säätää rikoslaissa rangaistavaksi.
Tuomo Isokangas151PirkanmaaFINNSNo: Ympärileikkaus pojille alkoi vanhantestamentin Aabrahamin ajoista ja loppui Jeesuksen aikaan, jolloin liittosuhteen toimitus muuttui kasteen liitoksi. Uskonnonvapauden periaatteen mukaan emme tule puuttua tähän. Naisten osalta kristinusko ei tunne tällaista lakia ja tulisi olla ehdottomasti kielletty.NoNo: Tyttöjen osalta ehdottomasti vastustan kaikkea silpomista.
Pauli Kiuru88PirkanmaaNCPYesYesYes
Satu Immonen5HelsinkiPIRYesYesYes
Riitta Tynjä54Central FinlandCPFYesYesYes
Pontus Toivanen23VaasaCRYPYes: I princip ja, men totalt förbud för judar, muslimer (och amerikaner) kan vara väl kraftigt. Omskärelse på flickor utövat i bl.a. Indonesien är direkt jämförbart, vilket också kräver jämställdhetsaspekt. Jag har bollat med idén att göra det jämställt genom att göra omskärelse på pojkar ett mildt brott, och brottet åtalsbart typ 20 år och låta den omskärda göra åtal. Detta skulle skicka en signal och låta "offren" protestera. Förhud kan antagligen repareras inom en snar framtid.Yes: Se ovan.Yes: De grova formerna grovt olagliga, och de mildare formerna som jag beskrev ovan.
Camilla Sonntag-Wilenius142Varsinais-SuomiSPPYesYes: Barn bör även skyddas från andra eventuella åtgärder i hänseende till icke-medicinska ingrepp av könsorgan, t.ex. tillsättning av hymen, åtstramning eller ihopsyende av något som inte är medicinskt berättigat. Också då det gäller behandling av yngre barns bråck bör särskild försiktighet observeras.Yes: Jag ämnar behandla frågor gällande ovan nämnda ärenden så, att alla barns/människors integritet respekteras och deras självbestämmanderätt inte förminskas.
Jaana Valle350UusimaaFINNSYes: Lapsille ei saa tehdä mitään operaatioita muusta kuin lääketieteellisin perustein.Yes: Kyllä molemmilla sukupuolilla tulee olla yhtäläiset oikeudetYes: Kaikki ovat samanarvoisia riippumatta sukupuolesta
Alice Girs85Varsinais-SuomiFINNSYes: Aikuiset, jotka kokevat tarvetta leikellä puolustuskyvyttömien lasten täysin terveitä ja toimivia sukuelimiä uskonnon tai kulttuurin nimissä, ovat joko sivistymättömiä tai päästään sekaisin.Yes: Jos perustuslaki määrittelee, että sukupuoli ei saa olla syy eriarvoiselle kohtelulle lain edessä.Yes: Sairaan ja mielipuolisen sukuelinten silpomisen lopettaminen ei-lääketieteellisistä syistä, on tärkeimpiä asioita, joihin haluan saada muutoksen.
Satu Paananen107Varsinais-SuomiMOVEYes: Minusta on pöyristyttävää, että näitä vielä tehdään.Yes: MInusta on lähes kansallinen häpeä, että tätä ei ole säädetty lailla.Yes: Aivan ehdottomasti!
Timo Rumpunen210Varsinais-SuomiSMLYes: Lasten sukupuolielimien mutilointi ei kuulu suomalaiseen kulttuuriin.Yes: Juutalaiset ja näiden hännystelijät koittavat kovin yrittää pitää kiinni poikien ympärileikkauksista täällä meilläkin.Yes: Kyllä. Aavikkouskonnot ja niiden sairaat sairaat tavat eivät tänne kuulu.
Arto Antturi283HelsinkiCDNo: Omskärelse av men måste skyddas på grund av religiös frihet.No: Omskärelse av mankön och stympning av kvinnokön är medicinskt sätt inte liknande saker och de måste inte förväxlas med varandra.No: Jag vill alltid uppehålla religionsfrihet och motverka alla slags antisemitism.
Esa Kannelmaa133VaasaFINNSYes: Lasten sukupuolten leikkauksella ei toteudu lasten oikeudet ja varsinkin tyttölapsille se on tuomittavaa.Yes: Lasten oikeus ja itsemääräämisoikeus omaan kehoon ei toteudu. Lapset joutuvat tilanteeseen uskonnollisista syistä, eikä terveydellisistä syistä.Yes: Kaikilla lapsilla tulee olla samat oikeudet Suomen lain mukaan.
Michelle Kivimäki Wilders25Varsinais-SuomiCDYes: Jokaisella lapsella on oltava laissa määritelty suoja sukuelinten leikkaukselta. Viattomien ja avuttomien lasten sukuelinten silpominen on aina väärin ja epämoraalista.Yes: Minulla ei ole mitään lisättävää tähän. Olen täysin samaa mieltä väitteen kanssa.Yes: Tämä on äärimmäisen tärkeä ja ajankohtainen asia. Lupaan ja vakuutan tekeväni kaikkeni sen eteen, että kaikilla lapsilla olisi mahdollisimman pian läkisääteinen suoja ei-lääketieteelliseltä sukupuolielinten silvonnalta.
Marko Parkkinen2Central FinlandPIRYes: Suojelua pitää olla. Koko järjestelmä pitää kuitenkin uudistaa ja katsoa ettei siinä ole aukkoja kuten nyt on.Yes: Suojelua pitää olla. Koko järjestelmä pitää kuitenkin uudistaa ja katsoa ettei siinä ole aukkoja kuten nyt on.Yes
Joakim Vigelius165PirkanmaaFINNSYes: Sekä tyttö- että poikalapset ansaitsevat tulla suojelluiksi rituaalisilpomiselta.Yes: Tyttöjen silpominen on käytännössä jo kiellettyä, mutta poikien silpominen ei. Lainsäädännön tulisi suojella tyttö- ja poikalasten fyysistä koskemattomuutta yhtäläisesti.Yes: Aioin tehdä jatkossakin työtä asian eteen. Osallistuin aiemmin poikien sukuelinten silpomisen kieltämistä ajaneen kansalaisaloitteen muotoiluun ja markkinointiin. Aloite keräsi 26 051 allekirjoitusta poikien koskemattomuuden puolesta.
Satu Söderström95Varsinais-SuomiFINNSYes: YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista n.d, 4. Syrjimättömyyden lisäksi muita pääperiaatteita ovat lapsen edun asettaminen ensisijalle, lapsen oikeus osallistua sekä jäädä eloon ja kehittyä.Yes: Lasta on suojeltava kaikelta väkivallalta, välinpitämättömältä kohtelulta ja hyväksikäytöltä.Yes: Jokainen lapsi on arvokas.
Timo Jumppanen65HämeMOVEYes: En kannata missään nimessä silpomista tai muuten leikkelyä ilman että siinä olisi lääketieteellistä syytä.Yes: Tämä ei ole sukupuoliriippuvainen asia.Yes: Olen muutenkin erittäin huolissani lasten hyvinvoinnista. Tämä tulee olemaan yksi osa isoa kokonaisuutta.
Jorma Luotonen245HelsinkiVLYes: Silpominen on törkeää lasten vahingoittamista. Se on tehtävä lailla rangaistavaksi.Yes: Kaikkia lapsia on suojeltava.Yes: Ehdottomasti kyllä.
Kainu Jokipii224PirkanmaaSMLYes: Kenelläkään ei tule olla oikeutta kajota toisten sukupuolielimiin ilman lupaa.Yes: Sukupuolella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, kenen sukupuolielimiin saa koskea ja kenen ei.No answer / None of the above: Tämä ei ole ensimmäisenä prioriteettilistallani mutta jos kerkeän, voin yrittää tehdä asialle jotain.
Aleksi Veikkola237PirkanmaaSMLYes: Vain pakon edessä tietenkin.Yes: Tähän lakiin voidaan myös ottaa mukaan hormonaalinen koskemattomuuus.No answer / None of the above: Lähinnä keskityn valvomaan lasten kohtelua suomessa ja ensisijassa suomalaiset lapset.
Riku Hautamäki27VaasaVLYes: Ilman lääketieteellisiä perusteita ei lasten sukuelimiä tule leikellä.Yes: Ehdottomasti tulee säätää laki, joka suojaa sukupuoleen katsomatta jokaista.Yes: Vaikka Suomen perustuslain 7 § takaa oikeuden elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen, siinä ei erikseen ole kielletty silpomista. Jos ja kun tätä tapahtuu, on perustuslain lisäksi säädettävä laki jolla tällainen toiminta estetään.
Anne Nivukoski128VaasaVKKYes: Luojan luoma ihminen on itsessään täydellinenYes: Yksi näkökulma kansainväliseen adoptiooni oli pelastaa edes yksi tyttö silpomiseltaYes: Aikuisten tehtävä on suojella lapsia
Petri Eskelinen141Southeast FinlandVLYes: Traditio ei ole paras käytäntöYes: Joskus on voinut olla joku juttu miksi, mutta ei tänä päivänä.Yes: Tutkitaan sitten hutkitaan, mutta tasa-arvo ja tasavertaisuus. Lapsen tulee valita omasta kehostaan, vasta K18
Mia Joki193PirkanmaaCDNo answer / None of the above: Tyttöjen sukuelinten silpominen ja poikien ei-lääketieteellisellä perusteella tehtävä ympärileikkaus ovat toimenpiteiltään ja perusteiltaan täysin toisistaan poikkeavia toimenpiteitä, eikä niitä tule missään rinnastaa toisiinsa.No answer / None of the above: Naisten ja tyttöjen silpominen 'ympärileikkaus' tulee ehdottomasti kieltää lailla.No answer / None of the above: Aion tehdä kaikkeni, että tyttöjen ja naisten silppominen estetään lailla maassamme.
Mauri Peltokangas141VaasaFINNSYesYesYes
Petra Lind416UusimaaSPPYes: Omskärelse på pojkar går tillbaka på flertusenåriga kulturellt och religiöst betingade traditioner och är för många en viktig sedvänja. FN:s barnkonvention förespråkar barns självbestämmanderätt över sin kropp och rätten att uttala sin åsikt i frågor som berör dem. Föräldrarnas eller släktens religiösa seder får ändå inte gå före barnens integritet och hälsa. Att även könsstympning av flickor motiveras med att ”det är tradition” är direkt groteskt. Kvinnlig könsstympning är ett allvarlig hot mot flickors och kvinnors hälsa: ingreppet är smärtsamt, riskfyllt och medför livslånga fysiska problem. Som jag ser det är direkt medicinska orsaker är det enda som berättigar skärande i barns könsorgan.Yes: Bara för att omskärelse av pojkar är ett mindre riskfyllt ingrepp än könsstympning av flickor betyder det inte att själva skärande är mera berättigat när det gäller pojkar. Alla barn ska ha lika rätt till en intakt kropp.Yes: Genital autonomi för alla barn är en viktig fråga, vi måste tydligare ta ställning mot kulturellt betingat skärande i barns könsorgan.
Meri Kartta19UusimaaSMLYes: Tarpeetonta väkivaltaa pientä ihmistainta kohtaan. Ja varsinkin naisella elinikäisiä ongelmia niin sukupuolielämän saralla kuin kuukautissa. Myös henkiset ongelmat ovat hyvin suurena ongelmana.Yes: Tämä olisi pitänyt olla laissa jo vuosikymmeniä.Yes: Lapsen oikeus koskemattomuuteen oon taattava.
Suvi Karhu325UusimaaFINNSYesYesYes
Juha Anttila83Varsinais-SuomiFINNSYesYesYes: Kannan erityistä huolta tyttöjen silpomisesta.
Sakari Puisto158PirkanmaaFINNSYesYesYes
Tiina Grönlund33Savo-KareliaFINNSYes: Lapsille tulee taata ruumiillinen koskemattomuus. Tätä edellyttää YK:n lasten oikeuksien julistuskin.Yes: Ehdottomasti.Yes: Varmasti tulen ajamaan asiaa.
Juha Hänninen164OuluNCPYesYesYes
Tapio Siirilä70LaplandCPFYesYesYes
Saana Vahvelainen95PirkanmaaNCPYes: Vain lääketieteellisistä syistä tehdyt toimenpiteet pitäisi olla sallittuja. Uskonnolliset tai kulttuuriset syyt eivät saa olla perusteina ympärileikkaukselle tai silpomiselle.Yes: Vain lääketieteellisistä syistä tehdyt toimenpiteet pitäisi olla sallittuja. Uskonnolliset tai kulttuuriset syyt eivät saa olla perusteina ympärileikkaukselle tai silpomiselle. Tämän pitää koskea sekä tyttöjä että poikia.Yes
Janne Riitakorpi39PirkanmaaCENTYesYes: EhdottomastiYes: Ei-lääketieteelliset sukuelinten leikkaukset tulisi kieltää lailla kaikilta lapsilta. Lasten oikeudet ensin!
Teemu Kaskinen32Southeast FinlandGREENYes: Lapset eivät tee päätöksiä sukupuolielintensä leikkauksista. Siksikin heitä tulee suojella.Yes: Kenenkään sukupuolielimiä ei tule silpoa rituaalisesti.Yes: On yhteiskunnan tehtävä ja velvollisuus suojella lapsia, kun heihin kohdistuu väkivaltaa. Suojaa tarvitaan ja sen eteen tulee tehdä töitä.
Riikka Pöntinen215PirkanmaaFPYes: Lasten sukuelimiä ei tarvitse leikata mistään ei-lääketieteellisistä syistä missään olosuhteissa. Puhuisin näissä konteksteissa aina sukuelimien silpomisesta. Tällaiset toimenpiteet aiheuttavat usein pysyviä haittoja, eivät toteuta niistä tulevia väitettyjä hyötyjä ja ovat ylipäätään eettisesti väärin.Yes: Totta kai. Sitä paitsi sukupuoli on moninainen, eikä sitä voi päätellä sukuelimistä. Kaikkien lasten tulee saada elää lapsuutensa silpomiselta turvassa riippumatta kehollisista ominaisuuksista.Yes
Esa Korkia-aho200HelsinkiFINNSYes: Lasten sukuelinten silpominen ei-lääketieteellisestä syystä on pahoinpitely.Yes: Lasten sukuelimien ei-lääketieteellinen silpominen tulee olla rangaistavaa aina.Yes
Mikko Polvinen153OuluFINNSYes: Loppu sukupuolielinten silpomiselle! Ulos maasta ne jotka sitä tekevät.Yes: Loppu sukupuolielinten silpomiselle! Ulos maasta ne jotka sitä tekevät.Yes: Loppu sukupuolielinten silpomiselle! Ulos maasta ne jotka sitä tekevät.
Nanna Väätäinen45Savo-KareliaFINNSYes: Sama oikeus tulee olla sekää tytöillä, että pojilla.Yes: Lainsäädännön muutos on ehdottomasti tarpeen.Yes: Kyllä. Olenkin jo osallistunut mm. PS-Nuorison kansalaisaloitteen tukemiseen aiheesta.
Juha Lehtinen458UusimaaVLYes: Nykylainsäädäntö jo mahdollistaa senYesYes: Tarvittaessa tehdään tarkennuksia asiaan
Tarja Pitkänen12Varsinais-SuomiVLYes: Lapsia tulee suuresti suojella toimenpiteiltä, jossa kehoon tehdään silpomista taikka muulla tavalla ulkoisesti vahingoitetaan lasta.Yes: Kyllä kuten pyritään tyttöjen sukuelinten kulttuuristen tai muiden vaatimusten paineessa.Yes: Vaikka toimenpide tehtäisiin lääketieteellisti hygienisesti ihmisen kehoon koskemisen rajaa ei saa ylittää, ei minkäänlaista väkivaltaa.
Ari Lehtinen29SatakuntaCDNo answer / None of the above: Jos tällä tarkoitetaan uskonnollisiin syihin perustuvaa poikien ympärileikkausta, sen tulee olla heidän kulttuurinsa asia. Tytöille ei vastaavaa ole asetettu.No answer / None of the above: Jos tällä tarkoitetaan uskonnollisiin syihin perustuvaa poikien ympärileikkausta, sen tulee olla heidän kulttuurinsa asia. Tytöille ei vastaavaa ole asetettu.No answer / None of the above: Juutalaisuus ja islam säätävät poikien ympärileikkaiksen. Se on heidän uskontonsa. Tyttöjen silpominen on estettävä.
Vanessa Olsen247HelsinkiVLYes: Jokaisella Suomessa asuvalla lapsella ja aikuisella tulee olla oikeus fyysiseen koskemattomuuteen varsinkin kun kyse ei ole terveyssyistä välttämättömästä toimipiteestä.Yes: Jokaisella Suomessa asuvalla lapsella ja aikuisella tulee olla oikeus fyysiseen koskemattomuuteen varsinkin kun kyse ei ole terveyssyistä välttämättömästä toimipiteestä.Yes: Jokaisella Suomessa asuvalla lapsella ja aikuisella tulee olla oikeus fyysiseen koskemattomuuteen varsinkin kun kyse ei ole terveyssyistä välttämättömästä toimipiteestä.
Susanna Heinua28VaasaVLYes: Ehdottomasti pitäisi. Tuollaista toimenpidettä ei koskaa saisi tapahtua yhdellekään lapselle. Kehollinen koskemattomuus on jokaisen oikeus, jota pitää kunnioittaa.Yes: Kyllä siitä tulisi säätää laki, jotta voidaan taata lapsen oikeudet.Yes: Ehdottomasti.
Helen Bienek437UusimaaCRYPYes: Kaikilla lapsilla on ja pitää olla oikeus elää juuri siinä sukupuolessa ja sellaisena kun on syntynyt ilman, että aikuiset puuttuvat ja lähtevät leikkelmään lasten sukuelimiä vanhempien luvalla. Lapsella on oikeus koskemattomuuteen omassa kehossaan.No: Eiköhän tämä pitäisi olla itsestään selvyys.No answer / None of the above: Lapsia tulee suojella ja antaa lasten olla lapsia. En voi luvata tulisiko tämä asia olemaan ensimmäinen mihin puuttuisin, mutta se on tosi tärkeä. Varsinkin tänä aikana, kun ei lasten enää anneta olla lapsia ja tyrkytetään transagendoja pienten ihmisten mieliin ja sekoitetaan päät. Se ei ole oikein.
Kyösti Kekki68HämeMOVENo answer / None of the above: Asia ei ole yksinkertainen. Jos operaatiota ei suoriteta turvallisissa olosuhteissa. Vanhemmat ovat monissa maissa vieneet lapsensa toisiin maihin missä operaatio tehdään, eikä hygieniatasosta ole tietoa. Siten on vaarana kallis mahdollisesti sairaalaahoitoa vaativa hoito.No answer / None of the above: Uskonnollisin perustein tapahtuvat operaatioita on huono lähteä vaikuttamaan lakin säädännöllä. Informaation lisääminen on oltava ensisijainen. Lain valvominen on todella vaikeaa, näissä tapauksissa.No answer / None of the above: Kannatan kansainvälistä yhteistyötä ja sopimuksia mm. YK:n ja muiden ihmisoikeusjärjestöjen kanssa. Ongelma on yleismaailmallinen eikä vain kansallinen. Kansainvälisellä yhteistyöllä on saatu muutos liikkeelle. Vanhat perinteet ovat tiukassa.
Antero Kivisaari202Varsinais-SuomiSMLYes: Kaikki sukuelinten leikkaukset pitäisi tehdä vasta silloin, kun leikattava on täysikäinen ja voi päättää loppuelämän päätöksestä. On sairasta, että jotkut uskonnot tekevät sukuelinten pakkoleikkauksia pienille lapsille.Yes: Vaikka tyttöjen ympärileikkaus on pahempi kuin poikien niin molemmilla sukupuolilla pitää olla oikeus koskemattomuuteen.Yes: Lapsia ei pidä leikellä missään tapauksessa ei-lääketieteellisesti ja aijon tehdä työtä sen eteen.
Pasi Kuronen20UusimaaSMLYes: Lasten silpominen on rikollista toimintaa ja tulisi olla rangaistava teko.Yes: Lasten silpominen on rikollista toimintaa ja tulisi olla rangaistava teko.Yes: On käsittämätöntä, miten lasten silpominen on vieläkin sallittua.
Matti Aalto113OuluCPFYesYesYes: Tuntuu häiritsevälle kun osassa maailmaa paheksutaan vain tyttöjen silpomista ja sitten samat tahot vaikenevat poikien silpomista mikä on hyväksyttävää heidän yhteiskunnissaan.
Hannu (Miki) Sileoni38UusimaaSMLYesYesYes
Noora Koponen212UusimaaGREENYesYesYes
Rami Virtanen50SatakuntaLEFTYesYesYes
Jari Ronkainen60HämeFINNSYesYesYes
Pekka Mustonen89Savo-KareliaPIRYesYesYes
Harri Väänänen44Savo-KareliaFINNSYesYesYes
Jani Kokko22Central FinlandSDPYesYesYes
Piritta Rantanen27Central FinlandSDPYesYesYes
Eila Aavakare143OuluFINNSYesYesYes
Saija Hyvönen144OuluFINNSYesYesYes
Silvia Koski89Varsinais-SuomiFINNSYesYesYes
Minna Sarvijärvi41PirkanmaaCENTYesYesYes
Kristian Wahlbeck108HelsinkiSPPYes: Barnets rättigheter är mänskliga rättigheter som inte ska kränkas. Jag är läkare, och invasiva ingrepp utan medicinska grunder utan samtycke är inte förenliga med läkaretiken.Yes: Det är viktigt att kommande lagstiftning bygger på en grundlig konskevensbedömning. Intentionen med en sådan lag är att skydda barnen, och därför är det viktigt att lagen de facto inte leder till ökade illegala könsstympningar utförda av lekmän i hygieniskt dåliga förhållanden eller till att barn sänds utomlands för könsstympningar.Yes
Jonas Kettunen112OuluCPFYesYesYes
Jari Nikkinen91Savo-KareliaPIRYesYesYes: Kyllä. Ei-lääketieteellinen sukuelinten leikkaus tulee kriminalisoida erillislailla. Uskonnolliset syyt ovat lähinnä tekosyitä. Mitään järkeä niissä ei ole mielestäni.
Toni Aittoniemi353UusimaaPIRYesYesYes: Kaikkien oikeus samaan kohteluun riippumatta kielestä, kulttuurista, etnisestä taustasta tai sukupuolesta pitäisi olla itsestään selvä tavoite kaikille Suomen kansanedustajille.
Anna Moilanen67PirkanmaaGREENYes: Kyllä, meidän tulee suojella kaikkia lapsia heidän ikä- ja ymmärrystaso huomioiden. Lapsillakin tulee olla oikeus kehorauhaan ja koskemattomuuteen.YesYes
Tanja von Knorring76PirkanmaaGREENYes: Tätä vaadimme translain käsittelyn yhteydessä erityisesti intersukupuolisille, joita saamiemme tietojen mukaan leikattiin 8 kpl v 2021 HUS-alueella. Kielto koskisi tietysti kaikkia lapsia ja nuoria, ei vain intersukupuolisia.YesYes: Tämä työ on minulla luonteva jatko, kun olen ollut keskeisesti mukana vaikuttamassa translain syntyyn.
Pasi Viheraho120HämeFNFYes: En kannata ympärileikkausta uskonnollisista tai muista kuin lääketieteellisistä syistä.YesYes
Leena Heikkinen93Savo-KareliaLEFTYes: Ihmisen oikeus kehonsa koskemattomuuteen koskee myös, ja aivan erityisesti lapsia, eikä siitä tule saada poiketa kulttuuristen tai uskonnollisten syiden perusteella. Tämä koskee myös intersukupuolisia lapsia.YesYes
Jaana Kiiski61Southeast FinlandFINNSYesYesYes: Meidän tulee turvata lainsäädännöllä lasten koskemattomuus. Myös toimenpiteiden puoskarointi tulee kriminalisoida, samoin ulkomaille toimenpiteisiin kuljettaminen.
Toni Syrjälä122VaasaSDPYes: Lapsella pitää olla oikeus päättää omasta sukupuolielimen leikkaustoimenpiteistä kun se liittyy uskontoon, eikä uskonto saa sitä määritellä lapsen puolesta.Yes: Lapsella pitää olla oikeus päättää omasta sukupuolielimen leikkaustoimenpiteistä kun se liittyy uskontoon, eikä uskonto saa sitä määritellä lapsen puolesta.Yes
Arttu Härmälä56Central FinlandFINNSYes: Yksi tärkeimpiä ajamiani asioita.YesYes
Marko Hamilo194HelsinkiFINNSYes: Tämän pitäisi olla sekulaarissa, ihmisoikeuksia kunnioittavassa liberaalissa demokratiassa ns. no-brainer, mutta jostain syystä se ei ole sitä.Yes: Uskonnonvapaus ei minulle tarkoita sitä, että asiat, jotka muuten olisivat kiellettyjä, olisivat hyväksyttyjä uskonnon vuoksi. Positiivinen uskonnonvapaus tarkoittaa minulle sitä, että se, mikä on sallittua muuten, ei voi olla kiellettyä osana uskonnonharjoittamista.Yes
Jorma Malinen137VaasaFINNSYesYes: Lagen skall bli striktare åt kvacksalvaren som orskar omänsklig lidande åt flickor och unga kvinnor.Yes: Jag är mycket förbannat över könstympning och kommer att motarbeta den med alla krafter.könstynpning
Kari Pohjola82Savo-KareliaCDYes: Vaikka eri kulttuurit harrastaa kyseistä toimintaa en näe sen kuuluvan nykypäivään.Yes: Vanhemmilla ei saa olla oikeutta päättää lapsen puolesta. Rangaistuksien tulee olla kovia jos käytetään ’puoskaria’.Yes
Janika Takatalo193Varsinais-SuomiNCPYesYesYes
Mikko Vapa55OuluCRYPYesYesYes
Sari Mäkimattila289HelsinkiCDYesYesYes
Viveka Haapio442UusimaaVLYes: Minkäännäköisiä sukuelinten silpomisia ei saa Suomessa tehdä ilman lääketieteellisiä perusteita.YesYes
Ion Mittler461UusimaaVLYesYes: Kysymyksen asettelussa esitetty rajaus on riittämätön, että ympärileikkaus olisi edelleen sallittua "lääketieteellisistä syistä". Rajauksen pitää olla vieläkin tiukempi, että edes lääketieteellisen (teko)syyn turvin ei saa toteuttaa ympärileikkausta alaikäiselle henkilölle, muulloin kuin jos henkilöllä on etenevä esinahan kuolio, tai muu siihen verrattava vakava ja hallitsemattomasti etenevä sairaustila, johon ei tunneta yhtäkään muuta tehokasta hoitoa kuin esinahan amputaatio.Yes
Jorma Ahponen49Savo-KareliaVLYes: .YesYes
Pertti Nylund64Savo-KareliaMOVEYes: On täysin sopimatonta aiheuttaa lapselle tarpeetonta kärsimystäYesYes
Jarkko Wallinkoski115Varsinais-SuomiMOVEYesYesYes: Toimenpide on peruuttamaton.
Pia Polviander436UusimaaFNFYes: Lapsien sukuelimiä ei leikata missään muussa tilanteessa, kuin terveydellisistä syistä.YesYes
Jyri Poltto30VaasaVLYes: Ehdottomasti pitää.YesYes
Elina Mehtätalo47OuluVLYes: En tue sukuelinten lääketieteellisiä leikkauksiakaan.YesYes: Lisäksi tukisin ko tradition lopettamista.
Jonna Roell216PirkanmaaFPYes: Ehdottomasti pitää. Lasten oikeudet, oikeus turvalliseen lapsuuteen ja fyysiseen koskemattomuuteen ovat ensisijaisen tärkeitä.YesYes: Erityisesti tyttöjen silpominen on osa rakenteellista hierarkiaa, joka on läsnä myös täällä suomalaisessa kulttuurissa. Vallankäytön ja hierarkian näkyväksi tekeminen täällä ja missä tahansa muualla, sekä kulttuuriin verhottujen väkivallan tekojen kieltäminen lailla, tulee olla tavoitteena yhteiskunnassamme.
Lauri Oinonen385UusimaaCENTYesYesYes
Richard Andersson2HelsinkiPIRYesYesYes
Juha Kantola102SatakuntaCENTYesYesYes
Jasmin Määttä119SatakuntaFINNSYesYesYes
Saija Granlund51HämeFINNSYesYesYes
Pia Tyyskä19HämeSPPYesYesYes
Mika Byman123Southeast FinlandLEFTYesYesYes
Oskari Valtola86Southeast FinlandNCPYesYesYes
Samuli Voutila214HelsinkiFINNSYesYesYes
Leena Kurikka135VaasaFINNSYesYesYes
Heli Trög63LaplandFINNSYesYesYes
Terhi Vörlund-Wallenius144Varsinais-SuomiSPPYesYesYes
Tero Kokko148OuluFINNSYesYesYes
Frida Forsblom-Prittinen409UusimaaSPPYesYesYes
Laura Johansson413UusimaaSPPYesYesYes
Eerik Heijari82SatakuntaNCPYesYesYes
Sami Ristiniemi85Southeast FinlandNCPYes: Ei kuulu suomalaiseen kulttuuriinYesYes
Markku Kanervisto36Central FinlandSPPYesYesYes
Niko Laitinen201HelsinkiFINNSYesYesYes
Reetta Ojala13HelsinkiPIRYesYesYes
Nina Strandén210HelsinkiFINNSYesYesYes
Ville-Veikko Elomaa50HämeFINNSYesYesYes
Jussi Kulonen108HämeLEFTYesYesNo answer / None of the above
Kari Suomalainen62HämeFINNSYesYesYes
Sami Kumpulainen148Savo-KareliaGREENYesYesYes
Tommi Halkosaari366UusimaaCENTYesYesYes
Teuvo Herranen149VaasaLEFTYesYesYes
Mirja-Riitta Sjöholm30Varsinais-SuomiCDYesYesYes
Jani Saikkonen163PirkanmaaFINNSYesYesYes
Jenni Päätalo76Varsinais-SuomiLEFTYesYesYes
Maarika Karjalainen67HämeMOVEYesYesYes
Samuli Sibakoff69Southeast FinlandFINNSYesYesYes
Simone Kallio6HelsinkiPIRYesYesYes
Tero Kanerva101Varsinais-SuomiMOVEYesYesYes
Sakari Helke4HelsinkiPIRYesYesYes
Virve Mikkonen26Savo-KareliaSDPYesYesYes
Inka Häkkinen104Southeast FinlandSDPYesYes: En näe mitään syytä, miksei näin olisi. Miksi nämä toimet kohdistettaisiin laissa vain toiseen sukupuoleen, kun laki voisi olla todellisesti tasa-arvoinen.Yes
Milka Ojala209Varsinais-SuomiSMLYesYesYes
Sara Seppänen62LaplandFINNSYes: Yhtäkään lasta ei saa silpoa.YesYes
Vesa Julin59Southeast FinlandFINNSYes: On käsittämätöntä, että koirien hännät ja korvat on suojeltu lailla, mutta poikien sukupuolielimiä ei ole.YesYes
Mari Valve351UusimaaFINNSYesYesYes
Tanja Aidanjuuri316UusimaaFINNSYesYesYes
Antti Kalliomaa324UusimaaFINNSYesYesYes
Jan Kauppinen61Savo-KareliaMOVEYesYesYes
Andrey Golubinskiy26Southeast FinlandCPFYesYesYes
Miina-Maija Simonen43PirkanmaaCENTYesYes: Kyllä, pitää vain pitää huolta siitä että homma ei (erityisesti poikien osalta) jatku epämääräisissä olosuhteissa, mihin on suuri riski.Yes
Liisa Taskinen21Southeast FinlandCPFYesYes: Rikoslain pahoinpitely-termi on liian yleisluonteinen, vaatisi täsemnnystä vähintään.Yes
Eveliina Kujanpää170PirkanmaaMOVEYes: En näe yhtään hyvää syytä sille, että alaikäisten lasten sukuelimiä leikellään muusta kuin lääketieteellisestä syystä, sukupuolesta riippumatta.YesYes
Mirita Saxberg Leinonen148HelsinkiNCPYesYesYes
Juha Huhtala142Southeast FinlandVLYesYesYes
Terhi Kiemunki228PirkanmaaSMLYesYesYes
Siiri Turunen195Varsinais-SuomiNCPYesYesYes
Reija Kapustamäki128Central FinlandVLYesYesYes
Jukka Viitala49OuluVLYesYesYes
Teija Vesanen58Savo-KareliaVLYesYesYes
Camilla Lindfors459UusimaaVLYesYesYes
Marko Lyytikäinen460UusimaaVLYesYesYes
Sara Salonen191HelsinkiSDPYesYesYes
Mika Lartama55HämeFINNSYesYesYes
Minna Nurmi31SatakuntaCDYesYesYes
Toni Jalonen16UusimaaSMLYesYesYes
Satu Kytölehto24Central FinlandSDPYesYesYes
Minna Lindgren227HelsinkiGREENYesYesYes
Nina Metsälä25UusimaaSMLYesYesYes
Laura Riski109Varsinais-SuomiMOVEYesYesYes
Zibelina Armassalo47Savo-KareliaCRYPYesYesYes
Jukka Haapasalo124HämeVLYesYesYes
Tuomo Kinnunen42OuluVLYesYesYes
Jussi Marttinen144Southeast FinlandVLYesYesYes
Katariina Hätinen136Savo-KareliaVKKYesYesYes
Juha Kotivuori63Savo-KareliaMOVEYesYesYes
Vesa Raiskila132Central FinlandVLYes: Mielestäni on ihmisoikeusrikos tehdä lapsille lääketieteellisesti perustelemattomia leikkauksia, joista voi aiheutua monenkinlaista haittaa.YesYes
Rauli Mäkelä463UusimaaVLYesYesYes: Olen hyvin tietoinen siitä arvokkaasta työstä mitä World Vision on tehnyt Afrikassa tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan.
Julia Virtanen212Varsinais-SuomiSMLYes: Silpominen on haitallinen kulttuurinen perinne, joka loukkaa tyttöjen ja poikien ihmisoikeuksia jos tarkoitus ei ole lääketieteellinen.YesYes
Jarno Luoma-Nirva11HelsinkiPIRYesYesYes
Satu Heinonen37HämeGREENYesYesYes
Oona Kanteleenmäki48Savo-KareliaCRYPYesYesYes
Maria Ohisalo230HelsinkiGREENYes: Haluamme kieltää lasten sukuelinten silpomisen ja intersukupuolisten lasten kosmeettiset leikkaukset.Yes: Jokaisella lapsella on sama oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen sukupuoleen katsomatta.Yes
Sanna Kurki377UusimaaCENTYesYesYes
Linda Brandt-Ahde74Southeast FinlandNCPYesYesYes
Mika Hiltunen34Savo-KareliaFINNSYesYesYes
Kimmo Perkkiö154Savo-KareliaGREENYesYesYes
Anne Rintamäki142VaasaFINNSYesYesYes
Riikka Kaikkonen51Central FinlandCPFYesYesYes
Miguel López Sánchez52Central FinlandCPFYesYesYes
Tiina Outila12LaplandLEFTYesYesYes
Jyrki Mäkynen87VaasaNCPYesYesYes
Thomas Selenius104HelsinkiSPPYesYesYes
Jussi Ihamäki84SatakuntaNCPYesYesYes
Jenni Oksanen83Southeast FinlandNCPYesYesYes
Tommy Häyrynen132Savo-KareliaSPPYesYesYes
Julia Sangervo72PirkanmaaGREENYesYesYes
Saana Hannula38SatakuntaLEFTYesYesYes
Markku Maasilta99Savo-KareliaLEFTYesYesYes
Teemu Savolainen48Central FinlandCDYesYesYes
Marek Necada12HelsinkiPIRYesYesYes
Niina Behm109VaasaSDPYesYesYes
Tuomas Tähti213HelsinkiFINNSYesYesYes
Kalle Saarela68Southeast FinlandFINNSYesYesYes
Outi Peltola39Savo-KareliaFINNSYesYesYes
Tiina Paakki60LaplandFINNSYesYesYes
Jade Gustafsson52HämeFINNSYesYesYes
Aila Vilkka41Southeast FinlandGREENYesYesYes
Jukka Lönnqvist383UusimaaCENTYesYesYes
Tarja Haapasaari28PirkanmaaCENTYesYesYes
Susanna Junttila75LaplandCENTYesYesYes
Mari Hiltula76VaasaNCPYesYesYes
Niklas Vähä-Ettala111SatakuntaCENTYesYesYes
Venla Kajan373UusimaaCENTYesYesYes
Markus Kuotesaho376UusimaaCENTYesYesYes
Jaana Peurala176PirkanmaaMOVEYesYesYes
Kari Hiltunen71Savo-KareliaMOVEYesYesYes
Reetta Vanhanen236HelsinkiGREENYesYesYes
Harri Koskela81VaasaNCPYesYesYes
Elias Rantanen32SatakuntaCDYesYesYes
Eva-Maria Asukas171HelsinkiSDPYesYesYes
Toni Jänkälä76LaplandCENTYesYesYes
Satu Salmi392UusimaaCENTYesYesYes
Tea Saarniala391UusimaaCENTYesYesYes
Kari Virtanen111PirkanmaaVLYesYesYes
Pauli Kuusjärvi104PirkanmaaVLYesYesYes
Jussi Kankaristo6Varsinais-SuomiVLYesYesYes
Moona Nyström11Varsinais-SuomiVLYesYesYes
Teuvo Kauppi7Varsinais-SuomiVLYesYesYes
Heli Tranberg105LaplandVLYesYesYes
Minna Laitila104LaplandVLYesYesYes
Suvi Jokinen133Central FinlandVLYesYesYes
Harri Kullberg454UusimaaVLYesYesYes
Martin Honkanen445UusimaaVLYesYesYes
Natalia Gullstén441UusimaaVLYesYesYes
Olli Mård462UusimaaVLYesYesYes
Pekka Rouvinen464UusimaaVLYesYesYes
Tapani Sundell465UusimaaVLYesYesYes
Marko Mellberg6SatakuntaVLYesYesYes
Niina Valtanen11SatakuntaVLYesYesYes
Arja Turklin150Southeast FinlandVLYesYesYes
Piia Koski127HämeVLYesYesYes
Martti Komulainen43OuluVLYesYesYes
Linda Hagström25VaasaVLYesYesYes
Kristiina Benjaminsson257HelsinkiCRYPYesYesYes
Sybila Pitkänen260HelsinkiCRYPYesYesYes
Dennis Sirén111Varsinais-SuomiMOVEYesYesYes
Riku Sottinen68Savo-KareliaMOVEYesYesYes
Joni Salonen234PirkanmaaSMLYesYesYes
Pasi Vahtola236PirkanmaaSMLYesYesYes
Minna Troberg97SatakuntaVKKYesYesYes
Maria Ruuska87OuluVKKYesYesYes
Pietari Virtanen21HelsinkiPIRYes: Kyllä pitäisi. Myös lääketieteellisenä toimenpiteenä lasten sukuelinten leikkauksiin on oltava erittäin korkea kynnys, eikä niitä pidä tehdä esimerkiksi terveille intersukupuolisille lapsille kosmeettisista syistä tai sellaisten terveydellisten ongelmien hoitamiseksi, jotka on mahdollista yhtä hyvin hoitaa kehollista koskemattomuutta kunnioittavilla menetelmillä tai joiden hoito ei ole niin akuutisti välttämätöntä, etteikö se voi odottaa sitä, että henkilön omakin mielipide voidaan ottaa huomioon.YesYes
Mervi Syväranta348UusimaaFINNSYesYesYes
Jukka Kemppainen147OuluFINNSYesYesYes
Larisa Evstifeeva-Auraniemi4Varsinais-SuomiVLYesYesYes